Unieke studie onder Nederlanders met MS uit 1966

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij op 19 februari jl., ontving Dorinda Roos, directeur Stichting MS Research, een cheque ter waarde van € 610.000,–. Het bedrag wordt ingezet voor Project Y (zeg Why) van het VUmc MS Centrum Amsterdam.  Een onderzoek onder alle Nederlanders met MS,  geboren in 1966, om het beloop van de ziekte te ontrafelen.

Goed Geld Gala

Project Y Vumc MS centrumDe Vrienden Loterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Met dit mooie nieuws opende de VriendenLoterij het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers steeg de afdracht aan deze Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro.

Project Y van MS Centrum Amsterdam

MS is onvoorspelbaar en daarom moeilijk behandelbaar. Project Y creëert een uitzonderlijke dataset waarvan vele onderzoekers wereldwijd gebruik kunnen maken om MS beter behandelbaar te maken. De uitkomst van Project Y is van belang voor alle 2,5 miljoen mensen met MS en voor iedereen die de ziekte in de toekomst treft.

“Als we weten welke ziektemechanismen het ziektebeloop bepalen, kunnen we gerichter ingrijpen, aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag, directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam.  Het VUmc MS Centrum Amsterdam behoort tot de wetenschappelijke top drie van de academische MS centra wereldwijd. Hoogwaardig MS-onderzoek, zorg voor MS-patiënten en het opleiden van MS-deskundigen staan centraal. Ruim honderd onderzoekers, zorgverleners en ondersteunend personeel van twaalf afdelingen zetten zich dagelijks in voor mensen met MS.

Stichting MS Research

Stichting MS Research heeft als belangrijkste doel het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar MS  en kinderen. Daarnaast informeert zij een breed publiek over de wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS. Door de investering in onderzoek is de diagnose naar MS verbeterd, het verloop van de ziekte beter in kaart gebracht en is de behandeling en de kwaliteit van de zorg van mensen met MS vooruitgegaan.

VriendenLoterij

De Vrienden Loterij steunt initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk. Sinds 2004 heeft Stichting MS Research meerdere substantiële financiële bijdragen van de VriendenLoterij ontvangen. Mede dankzij deze bijdragen kan Stichting MS Research (evt. in samenwerking met derde partijen) wetenschappelijk onderzoek financieren naar de oorzaak en uiteindelijke oplossing van multiple sclerose.

Mission Summit

Stichting Mission Summit zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar MS. Niels van Buren, één van de oprichters van Mission Summit, heeft MS en was in 2016 de eerste man ter wereld met MS die de Mount Everest beklom. Mission Summit organiseert jaarlijks fondsenwervende activiteiten en inspireert andere mensen om in beweging te komen. Sinds 2016 steunt Mission Summit Project Y. In juli 2017 is een team van Mission Summit op expeditie geweest in de Alpen en heeft opnieuw geld ingezameld voor Project Y.

Stichting MS Research, VUmc MS Centrum Amsterdam, Stichting Mission Summit en vele mensen met MS en hun omgeving slaan de handen ineen om het onderzoek Project Y mogelijk te maken.

Bron: Stichting MS Research

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.