Promofilm en cheque voor Project Y

Op 4 december was Mission Summit op bezoek bij VUmc MS Centrum Amsterdam voor een informatiebijeenkomst over Project Y. Mission Summit overhandigde een cheque van bijna €100.000 voor dit project! Ook werd de film ter promotie van dit unieke project vertoond.

Bekijk hier de promofilm:

Niels van Buren heeft in de afgelopen 2 jaar met zijn stichting Mission Summit verschillende fondsenwervende acties gedaan om geld op te halen voor Project Y van VUmc MS Centrum Amsterdam.

Drijfveer

Niels startte de bijeenkomst met een motiverend verhaal over waarom hij zich inzet voor Project Y en hoe hij met Mission Summit ook in 2018 weer  mensen in beweging wil krijgen om geld te werven voor Project Y. Het plan is om met een grote groep mensen de Kilimanjaro op te gaan.

Vervolgens overhandigde Niels een cheque van bijna 100.000 euro voor Project Y aan prof.dr. Bernard Uitdehaag.

Uitdehaag: “Het idee voor Project Y bestaat al heel lang, maar niemand in Nederland wil zo’n soort project financieren. Toen Niels in 2015 over zijn plannen voor de beklimming van de Mount Everest vertelde, heb ik hem mijn idee over dit project verteld. Het sprak Niels aan. Mijn drijfveer is dat ik wil snappen waarom MS zich bij iedereen zo anders uit. Waarom kan de ene patiënt bijvoorbeeld nog van boot naar boot springen en kan de ander niet eens meer lopen?”

Project Y

Vervolgens vertelde Djoeke Doesburg, arts-onderzoeker op Project Y, over het doel van Project Y. “In Project Y willen we alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn, opsporen en opnemen in de studie. Deze mensen zijn in dezelfde tijd opgegroeid en zijn inmiddels 50+ jaar. Bij iedereen is het duidelijk of het verloop van de ziekte gunstig of ongunstig is. Door al deze mensen uitgebreid in kaart te brengen wordt inzicht verkregen in factoren die het verschil in verloop kunnen verklaren.

Het uitgebreid in kaart brengen houdt in: omgevingsfactoren, leefgewoontes, voedingspatronen,  botscans, MRI-hersenscans en gegevens uit bloed en ontlasting bestuderen. Vragen die we willen beantwoorden zijn bijvoorbeeld:

Prof. Uitdehaag Project Y VUmc MS Centrum
Prof. Uitdehaag
  • Hebben voeding, zonblootstelling, beweging en vaccinaties op kinderleeftijd invloed op het krijgen van MS en op het krijgen van een gunstig of ongunstig ziektebeloop?
  • Komt botontkalking vaker voor bij mensen met MS, dan bij mensen zonder MS?
  • Is er een andere samenstelling van de darmbacteriën bij mensen met MS en zijn er verschillen in darmflora tussen mensen met een gunstig of ongunstig ziektebeloop?

Afronden

Uitdehaag gaf nog aan: “de metingen voor Project Y gaan starten, maar om het project af te ronden is nog veel nodig. Ten eerste geld om alle onderzoeken en analyses van data te kunnen uitvoeren, maar ook zoeken we nog meer mensen met MS die in 1966 in Nederland geboren zijn en mensen zonder MS die geboren zijn in 1965 -1967.”

Meer informatie staat op www.vumc.nl/projecty

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.