Project Y bevestigt hoger aantal MS-patiënten

Het MS Centrum Amsterdam heeft het voorwerk voor het zogeheten project Y afgerond. Van die eerste fase is een belangrijke bijvangst dat het aantal MS-patiënten in ons land veel hoger blijkt dan tot voor kort aangenomen. Niet 1 op de 1000 Nederlanders, maar – in dit onderzoek – 1,9 op de 1000, oftewel ruim meer dan 30.000 mensen. Dit is een bevestiging van de publicatie in april 2020 van MSweb.

Project Y van het MS centrumDaarin was de conclusie – op basis van metingen van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) – dat ongeveer 1 op elke 500 mensen MS heeft in ons land. Wat zou kunnen neerkomen op circa 34.000 MS-patiënten. Tot voor kort ging de Internationale MS-federatie (MSIF) uit van in totaal 14.385 Nederlandse MS-patiënten. In september 2020 is dat getal gecorrigeerd naar 25.646. Maar toen al concludeerde MS Vereniging Nederland dat dit te laag zou zijn. Wat dus strookt met de bevindingen van het MS-centrum Amsterdam.

Project Y – Engels uitgesproken als why – is een studie naar de vraag waarom MS bij iedereen anders verloopt. Om daar meer zicht op te krijgen gaan de arts-onderzoekers Floor Loonstra en Renier de Ruiter de nu verzamelde geactualiseerde gegevens van 384 MS-patiënten, allen geboren in 1966, met elkaar vergelijken. Dat bovendien nog eens met gegevens van meer dan honderd gezonde mensen van datzelfde geboortejaar. Al die data zitten nu in de computer. Het komt de komende tijd neer op het analyseren daarvan.

Bronnen onder meer:
https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/de-project-y-database-is-klaar-meer-mensen-met-ms-in-nederland

www.atlasofms.org/map/netherlands/epidemiology/number-of-people-with-ms

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.