Reactive oxygen species in MS pathology

Lichaamseigen antioxidanten kunnen schadelijke zuurstofdeeltjes die ontstaan bij ontsteking onschadelijk maken. Jamie Lim heeft, door middel van celkweekonderzoek, stoffen gevonden die de lichaamseigen antioxidanten in bepaalde hersencellen aanzienlijk verhogen. Het onderzoek van Jamie Lim geeft nieuwe informatie die kan bijdrage aan de ontwikkeling van therapieën gericht op het voorkomen of remmen van laesievorming bij MS.

proefschriften-160908-jamie_limPromotie: Jamie Lim VUmc 8 september 2016

Oligodendrocyten zijn hersencellen die zorgen voor een beschermende laag om de zenuwen in het centraal zenuwstelsel. Zonder deze beschermende laag, de myeline, kunnen zenuwen niet goed functioneren. Ontstekingscellen produceren bij mensen met de zenuwziekte multiple sclerose (MS) schadelijke zuurstofdeeltjes die het hersenweefsel beschadigen en zo kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van MS-laesies. Zuurstofradicalen kunnen ontgift worden door antioxidanten, die onder meer voorkomen in onze voeding.

Hersencellen beschikken ook over speciale eiwitten, zogenaamde lichaamseigen antioxidant-enzymen, die zuurstofradicalen kunnen afbreken. Jamie Lim onderzocht hoe deze lichaamseigen antioxidanten verhoogd kunnen worden om zo schade bij MS te voorkomen. Het blijkt dat lichaamseigen antioxidanten worden gereguleerd door een eiwit, Nrf2 genaamd.

Jamie Lim heeft gevonden dat er stoffen zijn die (Nrf2-gereguleerde) lichaamseigen antioxidanten kunnen verhogen. Dat is de stof monomethyl fumaraat (MMF). Deze stof is onderdeel van het middel Tecfidera dat wordt gebruikt in de behandeling van MS. MMF zorgt er ook voor dat er minder ontstekingscellen de hersenen binnen kunnen dringen en er dus minder ontsteking is.

Daarnaast vond Lim dat de stof Protandim, een combinatie van diverse natuurlijke kruiden, de antioxidanten verhoogt in oligodendrocyten. Ook zorgt Protandim er voor dat de oligodendrocyten beter beschermd zijn tegen schadelijke stoffen die gemaakt worden door ontstekingscellen. Daarnaast helpt de stof om oligodendrocyte voorlopercellen te differentiëren tot volwassen myeline-producerende cellen, waardoor herstel van schade in de hersen bevorderd kan worden.

Beide stoffen lieten hun effecten zien in celkweekmodellen, maar helaas werden er geen beschermende effecten van de stoffen gevonden in een diermodel van MS. Dat betekent dat er nog niets bekend is over de mogelijke toepasbaarheid in mensen met MS. Toekomstig onderzoek zal de mogelijke toepasbaarheid van deze stof bij mensen met MS moeten uitwijzen. Het onderzoek van Lim geeft informatie die kan bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën gericht op het voorkomen of remmen van laesievorming bij MS.

Promovendus: J.L. Lim
Titel proefschrift: Reactive oxygen species in multiple sclerosis pathology
Promotoren: prof.dr. H.E . de Vries, prof.dr. J. van Horssen

Curriculum Vitae

Personalia:

Naam:     Jamie L. Lim
Geboren: 

 Opleiding:

 Werkervaring:

Promotie:

08 september 2016, VU Amsterdam

Relatie met MS:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *