Partner MS-patiënt kan nuttige informatie geven over ziekteverloop

Om veranderingen in de gezondheidstoestand van MS-patiënten in kaart te brengen, kunnen hun partners een goede bron van informatie zijn. Dat is belangrijk, omdat MS-patiënten na verloop van tijd zelf niet altijd in staat zijn precies aan te geven hoe het met ze gaat.

proefschrift-judith-sonderPsycholoog Judith Sonder vergeleek de antwoorden van patiënten en partners op veelgebruikte vragenlijsten bij internationaal MS-onderzoek. Uit Sonders onderzoek blijkt dat partners de ziekte van de patiënt goed en in overeenstemming met de patiënt kunnen beoordelen als het gaat om duidelijk zichtbare ziekteaspecten. Denk daarbij aan loopproblemen van de patiënt of hoe de patiënt omgaat met fysieke beperkingen

Als de vragen gaan over de psychische gesteldheid en het algemeen functioneren van de MS-patiënt, lopen de antwoorden van de patiënt en zijn of haar partner vaker uiteen. Die verschillen tussen patiënt en partner kunnen worden verklaard door bijvoorbeeld de zorglast en depressie bij de partner en door aandachts- of geheugenproblemen en angst bij de patiënt. Die problemen kunnen de antwoorden namelijk beïnvloeden.

Om vast te stellen hoe het op één bepaald moment met een patiënt gaat, is hetniet erg betrouwbaar om antwoorden van patiënten te vervangen door die van de partner. Daarvoor verschillen de antwoorden te vaak. Bij metingen over een tijdsperiode van twee jaar was de meerderheid van de patiënt-partnerkoppels het wel eens over verbetering, stabilisatie of verslechtering van de loopfunctie en de impact van fysieke klachten.

Daarmee lijken de antwoorden van partners een goede manier omveranderingen in het ziekteverloop over de tijd in kaart brengen. Dit is met name belangrijk om te kunnen gebruiken wanneer de antwoorden van patiënten minder betrouwbaar zijn door achteruitgang vanwege de ziekte.

Promovendus: J.M. Sonder
Promotoren: prof.dr. B.M.J. Uitdehaag, prof.dr. C.H. Polman
Titel proefschrift: Towards the use of Proxy Reported Outcomes in MS

Curriculum Vitae

Personalia:
Naam:      Judith Maria Sonder
Geboren:  Leidschendam, 12 december 1983

 Opleiding:

2002, Gymnasium, Keizer Karel College Amstelveen

2004, student assistent polikliniek neurologie VUmc MS Centrum;

2006, VU Amsterdam, Ontwikkelingspsychologie Mra, cum laude

 Werkervaring:

2007-2009 Psycholoog en onderzoek aan het  Streekziekenhuis Nickerie Paramaribo;

2007 – Begeleiding van kinderen met  ontwikkelingsproblemen;

2008 – Weddingplanner

Promotie:

 21 mei 2014