
Bij mensen met MS krimpen de hersenen sneller dan bij gezonde mensen. Hoe kunnen we dat voorkomen? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten hoe hersenkrimp (of atrofieTeruggang in de voedingstoestand der organen waardoor deze verkleinen of verschrompelen.) bij MS ontstaat. Hersenkrimp in de buitenste laag van de hersenen (de grijze stofDe gebieden in de hersenen die met zenuwcellen gevuld zijn. Deze gebieden zien er grijs uit als je de hersenen doorsnijdt en bekijkt.) komt door het afsterven van zenuwcellen, het verschrompelen van de zenuwcellen en door het verlies van verbindingen tussen hersencellen.
Promotie: Roel Klaver, 7 juni 2016, VUmc
Op MRI-scans van mensen met MS zie je naast ontstekingsplekjes en afbraak van de beschermende laag om zenuwen (de myelineVetachtige, witte stof die in de vorm van de zogenaamde myelineschede de zenuwvezels isolerend omhult. De myeline draagt bij tot een efficiënte zenuwgeleiding; bij myelinebeschadiging, zoals bij MS, loopt de zenuwgeleiding mank of is ze zelfs afwezig. Dit kan leiden tot diverse symptomen.) ook krimp van de hersenen (hersenatrofie). Klaver laat in zijn proefschrift zien dat hersenatrofie in de grijze stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. niet gerelateerd is aan de afbraak van myeline in de grijze stof. Dit was wel de verwachting, omdat MS een ziekte van de myeline is en er veel verlies van myeline in de grijze stof gevonden wordt.
De hypothese van Klaver is dat de afbraak (degeneratie) van de hersenen bij mensen met MS kan komen doordat zenuwcellen in de witte stof die verbonden zijn met de zenuwcellen in de grijze stof beschadigd zijn. Dit zou pleiten voor vroege behandeling van mensen met MS, zodat schade aan zenuwen in de witte stof voorkomen wordt en als gevolg de hoeveelheid atrofie verminderd wordt.
Om de resultaten van Klaver te verifiëren zal er verder onderzoek gedaan worden op hersenweefsel van hersendonoren zonder neurologische ziekten. Krimp van de hersenen is namelijk ook een normaal proces bij het ouder worden.
Proefschrift: Grey matter pathology in MS: post mortem imaging, histopathology and molecular studies
Promotoren: prof.dr. J.J.G. Geurts en prof.dr. H.E. de Vries
Lees hier het volledige proefschrift
Curriculum Vitae
Personalia:
Naam: Roel Klaver
Geboren: Purmurend, 9 oktober 1985
Opleiding:
2005 – VWO Jan van Egmond College Purmerend
2010 – Cognitieve Neurowetenschappen, Masters of Science
Werkervaring:
2014 – 2015 – Sr onderzoeker bij afd. Anatomie en Neurowetenschappen
2016 – docent anatomie, fysiologie en pathologie op de Hogeschool InHolland.
7 juni 2016, VU Medisch Centrum Amsterdam
“Ik ben destijds niet om een speciale reden MS gaan onderzoeken. Ik heb altijd graag onderzoek gedaan met een groot maatschappelijk belang en een klinische relevantie. Toentertijd ben ik via mijn stage bij het Alzheimercentrum in contact gekomen met mensen die onderzoek doen naar MS (o.a. Jack van Horssen en Elga de Vries). Via Elga ben ik uiteindelijk bij Jeroen Geurts terecht gekomen. Uiteindelijk hebben Elga de Vries en Jeroen Geurts mij mijn onderzoek begeleid.
Dit bericht heeft 0 reacties