Interferon-bèta is het eerste middel dat als behandeling beschikbaar kwam voor de ziekte multiple sclerose. Echter niet alle MS-patiënten reageren op de behandeling met interferon-bèta. Neuroloog in opleiding Laura van der Voort heeft onderzoek gedaan naar een bloedtest waarmee gemeten kan worden of het medicijn interferon-bèta nog werkt. 

Samenvatting proefschrift Laura van der Voort

proefschrift-141114-LauraInterferon-bèta is het eerste middel dat als behandeling beschikbaar kwam voor de ziekte multiple sclerose (MS). Het medicijn vermindert het aantal ontstekingen in het centraal zenuwstelsel, waardoor de patiënten minder klachten hebben. Echter niet alle MS-patiënten reageren op de behandeling met interferon-bèta. Dit komt onder andere doordat sommige patiënten antistoffen aanmaken tegen interferon-bèta, zogeheten neutraliserende antistoffen.

Bloedtest meet of medicijn nog werkt

Van der Voort: “In mijn proefschrift beschrijf ik een bloedtest waarmee je bij MS-patiënten, die behandeld worden met interferon-bèta, kunt meten of het medicijn nog actief is. Dat is belangrijk, want als er bij herhaald meten geen biologische activiteit van interferon-bèta wordt gezien, dan is er een grote kans dat deze patiënten neutraliserende antistoffen hebben ontwikkeld. De laatste jaren zijn er alternatieve behandelingen voor MS op de markt gekomen. Als patiënten niet goed reageren op interferon-bèta, dan moet een andere behandeling worden overwogen.”

Test in de richtlijn voor behandeling

De test om te bepalen of patiënten antistoffen tegen interferon-bèta aanmaken heet de MxA bioactiviteit-test. Het werk van Van der Voort heeft bijgedragen aan het opnemen van de test in de richtlijn voor de behandeling van MS en tot het implementeren van de test in Nederland. De test wordt meer dan vijfhonderd keer per jaar uitgevoerd en kan door ziekenhuizen worden aangevraagd via de website www.nabs.nl.

Dit onderzoek is onder andere mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting MS Research.

Bron: MS Centrum VUmc

Proefschrift: The role of interferon-beta in multiple sclerosis
Promotors: prof.dr. C.H. Polman en prof.dr. B.M.J. Uitdehaag;
Copromotors: prof.dr. C.B.M. Oudejans en dr. J. Killestein