De invloed van MS op het dagelijks leven

Voor een onderzoek is MS Centrum Amsterdam (Amsterdam UMC) op zoek naar mensen met MS die samen met een naaste van 18 jaar of ouder online vragenlijsten willen invullen over de invloed van MS op activiteiten in het dagelijks leven.

Doel van het onderzoek

In het dagelijks leven zijn er meerdere activiteiten waarbij de cognitieve functies van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan koken, internetbankieren of een boek lezen. We noemen deze activiteiten “instrumentele algemene dagelijkse levensverrichtingen”, of in het kort IADL. Graag willen we inventariseren in hoeverre deze ‘cognitieve’ IADL activiteiten verhinderd worden door het hebben van MS. Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld geheugen, aandacht en concentratie.

Met een groep van artsen, psychologen, wetenschappers en patiënten en hun naasten is vanuit het Amsterdam UMC (locatie VUmc) een vragenlijst met deze cognitieve activiteiten gemaakt, de zogenoemde MS-IADL-Q. Nu de vragenlijst ontwikkeld is, willen wij heel graag weten of de items die zijn opgenomen in de vragenlijst een juiste weergave geven van de problemen waar mensen met MS mee te maken kunnen krijgen. Ook willen wij graag inventariseren wat de invloed is van andere factoren op de uitkomsten van deze vragenlijst, denk hierbij aan stemming, vermoeidheid, welbevinden, armfunctie en de ervaren cognitieve klachten.

We zijn op zoek naar 150 mensen met MS en hun naasten om de invloed van MS op activiteiten in het dagelijks leven te onderzoeken. Wij vragen uw hulp en willen u uitnodigen om aan dit onderzoek deel te nemen!

Wie kan meedoen

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u zelf MS hebt of als u een naaste bent van iemand met MS, en als u ouder dan 18 jaar bent.

Wat houdt deelname in

Wij willen aan mensen met MS en hun naasten vragen om online twee keer een aantal vragenlijsten in te vullen. Tussen de eerste en de tweede keer zit een periode van twee weken. Wij willen mensen met MS ook vragen om naast de MS-IADL-Q ook vragenlijsten in te vullen over angst en stemming, vermoeidheid, zelf ervaren cognitieve klachten, positieve gevoelens en armfunctie (d.w.z. of het lukt de activiteiten uit te voeren met de armen). Wij schatten dat het invullen van de vragenlijsten in totaal ongeveer 20-30 minuten duurt.

Wil je meedoen?

Wil jij samen met een naaste deelnemen aan dit onderzoek? Stuur dan een mail naar msencognitie@amsterdamumc.nl met als onderwerp “Deelname IADL vragenlijst”.

Wil je meer info?

Lees meer informatie via deze link: Vragenlijst om invloed MS op dagelijks leven te meten (IADL MS)

Of neem per mail contact met ons op: msencognitie@amsterdamumc.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.