Vragenlijst dagelijks cognitief functioneren in MS

Vanuit de afdeling van Anatomie en Neurowetenschappen van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) willen wij een vragenlijst ontwikkelen waarmee we cognitieve functies in het dagelijks leven kunnen meten. Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld geheugenfunctie, aandacht en concentratie. 

Onze eerste oproep was gericht aan mensen met met MS én hun naasten. Vanuit die eerste groep, de mensen met MS, hebben we heel veel respons gehad. Waarvoor dank!

Nu zoeken we nog de ‘naasten’ –  partners en familie dus! 

Onderzoek naar dagelijks functionerenIn het dagelijks leven zijn er een aantal activiteiten waarbij de cognitieve functies van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan koken, internetbankieren of een boek lezen.

Graag willen wij inventariseren welke ‘cognitieve’ activiteiten voor iemand met MS belangrijk zijn in het dagelijks leven. Met een groep van artsen, psychologen en wetenschappers is een lijst met deze cognitieve activiteiten gemaakt. Maar  zijn dit wel de juiste activiteiten? 

Onze eerste oproep was gericht aan mensen met met MS én hun naasten. Vanuit die eerste groep, de mensen met MS, hebben we heel veel respons gehad. Waarvoor dank!

Nu zoeken we nog de ‘naasten’ –  partners en familie dus!

Help jij ons de juiste cognitieve activiteiten te selecteren? 

Door middel van een korte vragenlijst willen wij kijken of de cognitieve activiteiten die nu op de lijst staan inderdaad relevant zijn voor mensen met MS. Ook willen we weten of er activiteiten vergeten zijn die volgens jou wel op de lijst zouden moeten staan. Omdat deze activiteiten echt een beroep doen op jouw cognitieve vaardigheden. Op basis van je antwoorden zal er een definitieve vragenlijst ontwikkeld worden die de belangrijkste cognitieve activiteiten in het dagelijks leven omvat. Deze vragenlijst zullen we vervolgens, in een volgend onderzoek, gaan testen bij een grote groep mensen met MS. 

Wat vragen wij van jou? 

We willen aan mensen met MS en hun naasten vragen om online een korte vragenlijst in te vullen. Op deze vragenlijst worden 48 cognitieve activiteiten voorgelegd. Van elke cognitieve activiteit vragen wij je op een schaal van 0-100 aan te geven hoe belangrijk deze activiteit is voor mensen met MS. Ook kun je  suggesties doen voor andere cognitieve activiteiten. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten.

Je gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en zullen niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan dit onderzoek. Alle herleidbare gegevens (e-mailadres) zullen na het invullen van de vragenlijst verwijderd worden. Jouw antwoorden zijn daarom niet te herleiden naar jou. Wij zullen jouw antwoorden wel bewaren totdat de definitieve lijst ontwikkeld is. Wij bewaren de antwoorden maximaal 24 maanden. 

Wil je graag meedoen aan dit onderzoek?

Stuur dan een e-mail naar msencognitie@amsterdamumc.nl met als onderwerp “Deelname IADL vragenlijst”. Ook voor verdere vragen over dit onderzoek kun je mailen naar msencognitie@amsterdamumc.nl. Je kunt ook bellen met Marike van Lingen. Marike is  onderzoeksassistent en je kunt haar bereiken op telefoonnummer 06-21170637. 

Dit bericht heeft 4 reacties

    1. Geachte heer Veugelers, beste William,

      je kunt hierover het beste een e-mail sturen aan msencognitie@amsterdamumc.nl met als onderwerp ‘Deelname IADL vragenlijst’. Dan komt je aanmelding direct bij de juiste persoon van Amsterdam UMC binnen. En kan die ermee aan de slag.

      Met vriendelijke groet, Jim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *