Onderzoek naar vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS (“Temprano onderzoek”)

Het MS Centrum Amsterdam (Amsterdam UMC, locatie VUmc), doet onderzoek om de vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS beter te begrijpen. Voor dit onderzoek (Temprano) zijn zij op zoek naar 120 mensen die binnen een jaar de diagnose MS (RRMS) hebben gekregen en naar 60 mensen zónder MS. Hieronder de oproep van het MS Centrum Amsterdam.

Doel van het onderzoek

Tot op heden zijn de meeste mensen met MS die wij volgen al geruime tijd ziek. We denken dat juist in de vroege fase van de ziekte veel veranderingen optreden in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten, die een (negatieve) invloed hebben op de kwaliteit van leven.

Om deze vroege effecten van de ziekte beter te begrijpen, is het van belang om inzicht te krijgen in wat er precies in de hersenen gebeurt. Als we beter begrijpen wat er vroeg in de ziekte plaatsvindt, kunnen we zoeken naar manieren om deze veranderingen zo lang mogelijk uit te stellen of zelfs te voorkomen.

Voor dit onderzoek (die wij in het kort “Temprano” noemen) maken we MRI-scans en nemen we cognitieve testen (neuropsychologisch onderzoek) en bloed af. Ook vragen wij aan deelnemers of ze een aantal vragenlijsten willen invullen. Deze vragenlijsten gaan over stemming en vermoeidheid, maar ook over bijvoorbeeld veerkracht, werk en persoonlijkheid. Voor deelnemers met MS zullen we ook uitvragen en onderzoeken hoe het lichamelijk met ze gaat.

Wie kan meedoen

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar
1) mensen met relapsing-remitting MS (RRMS) en
2) naar gezonde proefpersonen.

Deelname

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

Voor alle deelnemers:

 • U bent tussen de 18 en 65 jaar
 • Voor gezonde proefpersonen: U heeft geen neurologische aandoeningen; Voor mensen met MS: U heeft geen andere neurologische aandoeningen dan MS
 • U heeft geen psychiatrische aandoeningen (m.u.v. depressie mits stabiel op medicatie of depressie in het verleden)
 • Er is geen sprake van alcohol- of drugsmisbruik (in het heden of verleden)
 • U heeft geen pacemaker, metalen clips in het lichaam, uitwendige protheses of angst voor kleine ruimtes (claustrofobie)

Extra voor deelnemers met MS:

 • U heeft 6 tot 12 maanden geleden de diagnose RRMS gekregen
 • U heeft geen relapse of corticosteroïde behandeling gehad in de afgelopen 4 weken

Wat houdt deelname in

Meedoen houdt in dat u in twee jaar tijd drie maal naar het AMC komt voor een neuropsychologisch onderzoek, bloedafname en een MRI scan. Dezelfde metingen worden aan het begin gedaan en herhaald na 1 jaar en na 2 jaar. Tussen deze jaarlijkse bezoeken door, willen wij elke drie maanden bloed afnemen. Dit gebeurt bij u thuis (of op een locatie bij u in de buurt).

De volgende metingen worden verricht bij alle drie de bezoeken:

 • Een neuropsychologisch onderzoek (2 uur) om problemen met het denken te meten
 • Afname van 1 buisje bloed (15 minuten)
 • Een (f)MRI-scan (ongeveer 70 minuten). De MRI-scan is zonder contrastmiddel.
 • Online vragenlijsten (30 minuten) die thuis op de computer invult voorafgaand aan ieder bezoek (m.u.v. het eerste bezoek, hierbij vult u de vragenlijsten achteraf in).

Voor de deelnemers met MS zal daarnaast een neurologisch onderzoek worden gedaan om de lichamelijke beperkingen door MS in kaart te brengen. Dit zal bestaan uit een paar testen bij het ziekenhuisbezoek (10 minuten).

Uw reis- en parkeerkosten worden vergoed. Daarnaast krijgt u een cadeaubon ter waarde van €30,00 aan het einde van deelname van het onderzoek.

Meer info of interesse?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem contact op met Maureen van Dam (m.vandam2@amsterdamumc.nl), onderzoeker bij het MS centrum Amsterdam, locatie VUmc. Meer informatie kunt u vinden op de website van Amsterdam UMC .

 

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Misschien hebben jullie niks aan mij, maar bij mij is RRMS geconstateerd in maart 2020.
  Ik heb dus nu 2 jaar de diagnose.
  Wat mij betreft ook nog een beginneling die nog maar 1 aanval gehad heeft.
  Ik ben nu 54 jaar oud en stel mij beschikbaar.
  Hebben jullie niks aan mij, of hebben jullie al voldoende aanmeldingen is dat natuurlijk ook goed 🙂
  Ik hoor graag jullie reactie,
  Met vriendelijke Groet
  Alie Bootsma-de Vries

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *