Hersenbank zoekt donoren

De oplossing zit in de hersenen

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. De Nederlandse Hersenbank (NHB) verzamelt hersenweefsel van overleden donoren met een hersenaandoening – zoals MS – én van donoren zonder neurologische aandoening.

0f7dagboekAnnet7Doel:
door onderzoek van de hersenen van overleden mensen komt er meer duidelijkheid over hersenaandoeningen zoals multiple sclerose met als gevolg een betere behandeling van MS.

Donorprogramma: de Hersenbank biedt de mogelijkheid aan mensen om zich bij leven te registreren als hersendonor. Van geregistreerde donoren kunnen de hersenen na overlijden snel worden uitgenomen en dat komt de kwaliteit van het hersenweefsel ten goede.

Onderzoek: De Nederlandse Hersenbank heeft aan 600 nationale en internationale onderzoeksprojecten hersenweefsel beschikbaar gesteld. Deze onderzoeken hebben vele nieuwe inzichten opgeleverd. Maar de oorzaak van MS is helaas nog niet gevonden en volkomen genezing is nog niet mogelijk. De NHB heeft daarom nog meer donoren nodig. Donoren mét MS én donoren zonder neurologische ziekte. Het is belangrijk voor het onderzoek – én voor de mensen met MS – dat zich veel donoren opgeven.

Meer informatie: