
Het effect van training op het MS brein
In het MS Centrum Amsterdam (Amsterdam UMC, locatie VUmc), doen wij onderzoek naar de effecten van krachttrainen op het brein bij mensen met progressieve MS. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar 30 deelnemers.
Doel van het onderzoek
De progressieve fase die volgt bij relapsing remitting MS wordt vaak gekenmerkt door verdere toename van lichamelijke klachten. Het hersenweefsel lijkt verder achteruit te gaan.
Momenteel zijn er nagenoeg geen goede geneesmiddelen voor mensen met MS in deze fase van de ziekte. Uit recent onderzoek blijkt dat trainingsprogramma’s een gunstige invloed kunnen hebben op het ziekteproces in het brein.
Het doel van de EXERCISE PRO-MS studie is om te onderzoeken of spierkrachttraining de geleidelijke achteruitgang van de hersenen kan afremmen. Dus zijn er naast de effecten op uw dagelijks functioneren en de algehele gezondheid ook effecten op het brein? Daar verwijst ons logo naar.
Wie kunnen meedoen?
- U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
- U heeft zin om onder begeleiding van een MS fysiotherapeut 16 weken te gaan trainen.
- U heeft de diagnose multiple sclerose (MS) en er is sprake van geleidelijke toename van klachten. Eerder had u de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
- U kunt minimaal 100 meter zelfstandig lopen met een loophulpmiddel aan één kant of zonder loophulpmiddel.
U kunt helaas niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:
- U primair progressieve MS heeft
- U niet in de MRI-scanner kunt (bijvoorbeeld door prothesen of andere metalen in het lichaam en/of angst voor kleine ruimte).
Wat houdt deelname in?
Als u meedoet aan het onderzoek betekent dit dat u over een periode van totaal 48 weken een aantal metingen ondergaat in het Amsterdam UMC, locatie VUmc en 16 weken traint in het Amsterdam UMC, locatie VUmc of bij uw eigen fysiotherapeut. Als u namelijk al bij een
fysiotherapeut onder behandeling bent kan in overleg met u en uw fysiotherapeut worden bepaald of u deze trainingen ook bij uw eigen fysiotherapeut kunt uitvoeren.
In de weken 1, 16, 33 en 48 zullen wij steeds twee afspraken van ongeveer drieënhalf uur plannen voor de onderzoeksmetingen (metingen zijn bijvoorbeeld MRI, bloedprikken en het testen van uw lichamelijk conditie, kracht, lopen, balans, geheugen en denken en handfunctie). Elke keer vragen wij u daarnaast ook vragenlijsten in te vullen; dit duurt ongeveer een half uur. Er wordt bij MRI-onderzoek geen gebruik gemaakt van contrastmiddelen. Tijdens de maximale inspanningstest sluiten wij u aan op allerlei apparaten om te beoordelen hoe uw lichamelijke conditie is. We houden hierbij uw ademhaling, hartslag en bloeddruk in de gaten.
Interesse?
Wilt u meer weten over deze studie? Neem contact op met Arianne Gravesteijn, onderzoeker bij het MS Centrum Amsterdam locatie VUmc. In het filmpje hieronder kan je ook vast meer te weten komen over dit onderzoek.
Wilt u meedoen, maar bij voorkeur trainen bij uw behandelend fysiotherapeut dan willen we dit graag met u en uw fysiotherapeut bespreken.
Dit bericht heeft 0 reacties