Zon en het risico op MS

Zweedse onderzoekers tonen aan dat een lage blootstelling aan de zon, zowel direct als indirect via lagere vitamine D-niveaus, het risico op MS verhoogt. De beschermende werking van zonblootstelling betreft zowel het vitamine D als het niet-vitamine D-pad. Dit is van belang voor de  bescherming, in het bijzonder voor diegenen met een genetische ontvankelijkheid voor MS.

De onderzoekers hebben bestudeerd:
1) in hoeverre een lage zonblootstelling het risico op MS verhoogt via een laag vitamine D-niveau;
2) of een lage zonblootstelling dan wel een vitamine D-tekort samenwerkt met het HLA-DRB1*15:01 allel en de afwezigheid van het HLA-A02:01 allel.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben twee case-control studies*¹ gebruikt (7069 gevallen, 6632 controle personen). Personen met verschillende HLA-allelen, zonblootstelling gewoontes en vitamine D status zijn vergeleken met betrekking tot hun MS-risico, door berekening van de kans verhouding (de Odds Ratio: OR*²).

Geringe zonblootstelling verhoogt het MS-risico zowel direct als indirect, via een lage vitamine D-status. Het directe effect, uitgedrukt als “OR”, is 1,26. Dat betekent dat een geringe zonblootstelling het risico op MS verhoogt naar 1,26.

Het indirecte effect, beïnvloed door het vitamine D-tekort, is 1,10. Van het totale effect wordt bijna 30%  beïnvloed door Vitamine D-tekort. Er is een duidelijke wisselwerking tussen een lage zonblootstelling en vitamine D-tekort, verantwoordelijk voor ca 12% van het totale effect. Verder is een wisselwerking van  beide factoren met het allel HLA-DRB1*15:01 vastgesteld, wat het MS-risico verhoogt.

*¹ case-control study zie: http://msweb.nl/ms-onderzoek/woordenlijst/#letter_C
*² odds ratio zie: http://msweb.nl/ms-onderzoek/woordenlijst/#letter_O

Bron: Hedström AK, Olsson T, Kockum I, Hillert J, Alfredsson L;Department of Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet, 17177, Stockholm, Sweden; Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden; Centre for Occupational and Environmental Medicine, Stockholm County Council, Stockholm, Sweden.
Journal of Neurology, 2019 Dec 17

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31844981

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.