Ziektebeloop na CIS: kinderen vs volwassenen


Kinderen met een eerste mogelijke aanval van MS (CIS) hebben een meer ontstekingsachtig beloop van de ziekte met meer aanvallen dan volwassenen. Kinderen tussen de 11 en 17 jaar oud krijgen het vaakst en het snelst de diagnose MS na CIS. Dit zijn argumenten om ook bij kinderen vroeg te starten met ziekte remmende therapie.

Misschien zelfs al bij kinderen die nog niet de definitieve diagnose MS hebben, maar wel een hoog risico hierop. Zoals al wordt gedaan bij volwassenen met CIS en een hoog risico op MS.

Klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) is een eerste aanval van mogelijk MS. Dit kan éénmalig voorkomen maar kan ook het begin zijn van een chronisch beloop met aanvallen en aanhoudende ontstekingsactiviteit (MS). Tot nu toe is er nog geen prospectieve studie geweest waar kinderen en volwassenen vanaf het moment van CIS met elkaar vergeleken zijn.

In deze studie volgen de onderzoekers kinderen en volwassenen tussen de 1 en 50 jaar oud met CIS. De onderzoekers vergelijken kenmerken van de mensen met CIS en het ziektebeloop tussen drie leeftijdsgroepen: 1-10, 11-17, 18-50 jaar oud.

In totaal doen 353 kinderen en volwassenen met CIS mee aan deze studie. 218 hiervan kregen de diagnose MS tijdens follow-up. In de groep kinderen tussen de 11 en 17 jaar krijgt het hoogste percentage MS: 83.5% in vergelijking met 50% in de andere leeftijdsgroepen samen.

Ook hebben zij de kortste tijd tussen CIS en MS diagnose. Het aantal aanvallen per jaar in de kinderen <18 jaar is 0.65. In de volwassenen >18 jaar is dit 0.43 aanvallen per jaar. Dit duidt op een meer actief ziektebeloop bij kinderen.

Bron: vd Vuurst de Vries, van Pelt, Mescheriakova, et al 
Department of Neurology, MS centre ErasMS, Rotterdam, The Netherlands
Eur J Neurol. 2016 Nov9. Doi: 10.1111/ene.13196

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27862730

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *