Italiaanse onderzoekers stellen voor na onderzoek bij muizen met EAE wit grapefruitsap extract (WGSe) als mogelijk nieuw middel te gebruiken om auto-immuun ziektes, en andere ziektes waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast zoals MS, te voorkomen.

Volgens de onderzoekers kan WGS een nadrukkelijke rol gaan spelen in de toekomstige behandeling van MS. Deze studie, en de daarbij behorende resultaten, kan een startpunt zijn om de rol van WGSe bij ontstekingen in het centrale zenuwstelsel verder te bestuderen.

Gedurende de laatste 20 jaar hebben sommige bestanddelen van wijn, zogenaamde fenolen, een toenemende mate van belangstelling gekend. Dit komt omdat verscheidene epidemiologische studies een verband vermoeden tussen de consumptie van een “normale” hoeveelheid wijn en het voorkomen van een aantal chronische ziekten, waaronder die ziekten die schade aan het centrale zenuwstelsel aanrichten.

Deze studie werd uitgevoerd om het mogelijk beschermende effect van wit grapefruit sap extract (WGS), waar ook fenolen inzitten, op het centraal zenuwstelsel te bestuderen. Onderzoekers gebruikten een experimenteel model met muizen. Het model, ook wel EAE model genoemd, is gebaseerd op ontstaan auto-immune ontstekingen in de hersenen. Dit model wordt veel gebruikt in onderzoek naar MS.

Het EAE model vertoont de belangrijkste karakteristieken van MS, uitval van spieren, gewichtsverlies, afbraak van de myeline schede, ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (CNS) en vermindering van de barrière tussen het bloed en de hersenen (BBB).

Deze studie toont aan dat een dagelijkse hoeveelheid WGS extract (20 of 40 mg/kg/dag) een beschermende werking heeft tegen MS. Dit effect uit zich in zowel een vermindering van zowel de klinische symptomen als de histologische karakteristieken van MS, waaronder afbraak van de myeline schede en infiltratie van lymfocyten door de BBB.

Bron: Giacoppo S, Galuppo M, Lombardo GE, Ulaszewska MM, Mattivi F, Bramanti P, Mazzon E, Navarra M., IRCCS Centro Neurolesi “Bonino-Pulejo” Messina ,Università degli Studi di Messina, Dipartimento di Scienze del farmaco e dei Prodotti per la Salute, Fondazione Edmund Mach, Centro Ricerca e Innovazione, Dipartimento Qualità Alimentare e Nutrizione, Trento, IRCCS Centro Neurolesi “Bonino-Pulejo”, Messina, Italy.
Fitoterapia. 2015 Apr 8

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25863350