Uit onderzoek blijkt dat Sativex een effectieve en goed te verdragen behandeling is voor mensen met spasticiteit veroorzaakt door MS, die niet voldoende reageren op andere medicatie.

Sativex, een op cannabis gebaseerde spray voor onder de tong, is een aanvullende therapie voor mensen met matige tot ernstige spasticiteit veroorzaakt door MS, die niet voldoende reageren op andere medicatie. Onderzoekers wilden lange termijn gegevens verschaffen over klinische onderzoeken, verdraagbaarheid, kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling bij mensen met door MS veroorzaakte spasticiteit die behandeld zijn met Sativex.

De oorspronkelijke MOVE 2 studie naar de werking van Sativex, is met 12 maanden verlengd en uitgevoerd in diverse MS centra in heel Duitsland. De onderzoekers gebruikten gestructureerde formulieren, vragenlijsten en goedgekeurde hulpmiddelen om gegevens te verzamelen.

Na 12 maanden zijn de gegevens van 52 patiënten gebruikt in de analyse van de werkzaamheid. De score op de numerical rating scale* (NRS) voor spasticiteit daalde aanmerkelijk in de eerste maand na de eerste meting en bleef na twaalf maanden op dit niveau. Bij patiënten aangeduid als ‘oorspronkelijke deelnemers’ waren vergelijkbare resultaten zichtbaar. Het merendeel van de patiënten rapporteerde geen bijwerkingen.

De verzamelde gegevens bevestigen de effectiviteit en verdraagbaarheid van Sativex op de lange termijn bij mensen met door MS veroorzaakte spasticiteit in de dagelijkse klinische praktijk.

Bron: Flachenecker P, Henze T, Zettl UK., Neurological Rehabilitation Centre Quellenhof, Bad Wildbad, Germany.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24943098

*De numeric rating scale is een aspecifieke meetschaal, waarbij op een schaal van 0 tot en met 10 de mate van spasticiteit of pijn wordt aangegeven.