De MS-pil Gilenya (met werkzame stof fingolimod) vermindert het aantal schubs vooral voor mensen jonger dan 40 jaar. Maar iedereen kan het zonder bezwaar gebruiken.

Al in 2010 rapporteerden de onderzoekers van de tweejarige FREEDOMS-studie dat de MS-pil fingolimod het aantal schubs van mensen met RRMS halveert tot ongeveer 1 op 6 in plaats van 1 op 3. Fingolimod verminderde het risico van verergering van invaliditeit in de eerste twee jaar met dertig procent. [zie ‘voor het eerst keuze tussen spuit of pil’ in deze rubriek in de winter van 2010]

Aan de twee jaar durende studie deden 1272 mensen tussen de 18 en 55 jaar mee met de schubvorm van MS en met een EDSS-score tussen de 0 en 5,5. Aan het einde waren er daarvan nog 1033 over. De onderzoekers hadden de mensen in drie groepen verdeeld. Twee groepen kregen twee verschillende doseringen fingolimod en de derde groep kreeg een placebo.

In een recente publicatie hebben ze de onderzoeksgegevens van de FREEDOMS-studie nader onderzocht. Ze hebben uitgezocht of fingolimod meer of minder werkzaam was afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de ernst van de klachten of het effect van eerdere behandeling met interferon beta.

Fingolimod verminderde het aantal schubs aanzienlijk in alle groepen, behalve bij de mensen ouder dan 40 jaar. Daar was de werking niet statistisch aantoonbaar.

De auteurs concluderen ook, dat veel mensen met de schubvorm van MS met een grote variatie in ernst van de ziekte of verschillende MRI-gegevens baat kunnen hebben van een behandeling met 0,5 mg Gilenya.

Bron: Devonshire V, Havrdova E, Radue EW, O’Connor P, Zhang-Auberson L, Agoropoulou C, Häring DA, Francis G, Kappos L;
for the FREEDOMS study group.
Lancet Neurology 2012 May;11(5):420-428. Epub 2012 Apr 10.