Het wereldwijde vsMS onderzoek

Het effect van MS op dagelijkse activiteiten, emotioneel welzijn en relaties: De wereldwijde vsMS-enquête

Het effect van MS op de dagelijkse activiteiten, de emotionele gezondheid en  relaties is onderzocht. De daaruit volgende onderzoekgegevens benadrukken het belang om de impact van MS op de sociale en emotionele ziektelast op dagelijkse activiteiten bij het plannen van de zorg voor mensen met MS, aan te pakken.

Het wereldwijde vsMS onderzoek
Klik om te vergroten Percentage van de deelnemers met veranderingen in activiteiten van het dagelijks leven (ADL). Deelnemers is gevraagd na te denken over hun vermogen om ADL vandaag uit te voeren en aan te geven of het vandaag is verbeterd, gelijk gebleven of verslechterd ten opzichte van 6, 12 en 24 maanden eerder.

Wat voor onderzoek is het?

Het vsMS onderzoek is uitgevoerd om de negatieve effecten van vermoeidheid, cognitieve stoornissen, emotionele belasting en verminderd fysiek functioneren op het persoonlijke, professionele en sociale leven van mensen met multiple sclerosis beter te begrijpen.

Het vsMS onderzoek is een online onderzoek dat is uitgevoerd in Australië, Canada, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waarin de impact van MS op de dagelijkse activiteiten, het emotioneel welzijn, relaties en het werk van de deelnemers werd beoordeeld

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1075 deelnemers met Relapsing Remitting MS (RRMS).

Bijna 42% van de deelnemers meldde dat hun vermogen om de dagelijkse activiteiten uit te voeren en te beheren in de voorgaande 2 jaar verslechterd was.

Meer dan 50% van de deelnemers rapporteerde beperkingen in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten als gevolg van vermoeidheid, fysieke zwakte, balans/coördinatie problemen, hitte/koude gevoeligheid, geheugenproblemen, gevoelloosheid/tintelingen, concentratiestoornissen, verminderde bewegingen/ spierstijfheid, en slecht slapen.

De deelnemers meldden ook een negatief effect op het emotioneel en sociaal vlak, zoals eigenwaarde, algemene vooruitzichten, welzijn, onderhouden/beginnen van relaties, het vermogen om vooruit te komen in de carrière, het behouden van de baan en het vermogen om te gaan met de verschillende levensrollen.

Bron: Ann D Bass, Bart Van Wijmeersch, Lori Mayer, Mathias Mäurer, Aaron Boster, Matt Mandel, Colin Mitchell, Kersten Sharrock, Barry Singer
Int J MS Care (2020) 22 (4): 158–164.; https://doi.org/10.7224/1537-2073.2018-087
© 2020 Consortium of Multiple Sclerosis Centers

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32863783/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.