Onderzoekers in het Amerikaanse Cleveland keken in hoeverre Nintendo Wii Fit geschikt is om lichamelijke activiteiten te bevorderen bij volwassenen met MS.

De onderzoekers bestudeerden dertig volwassenen met MS gedurende veertien weken. In die tijd oefenden de deelnemers thuis met Nintendo Wii Fit en werden ze ook geïnterviewd. Daarna werden de resultaten vergeleken.

Er waren deelnemers die positief reageerden. Door de Nintendo Wii Fit kregen ze meer zelfvertrouwen, konden ze zich meer ontspannen bezig houden met lichamelijke activiteiten en hadden ze geen stress omdat ze naar een gymclub of sportschool moesten gaan.

Hoewel Wii Fit in het begin de angst om te vallen en de gespannenheid verminderde, herinnerde het tussentijdse commentaar op de spelcomputer gedurende de speeltijd de deelnemers wel degelijk aan hun tekortkomingen.

Wii Fit bleek minder geschikt te zijn om bepaalde niveaus in spelprestaties te bereiken. Voor volwassenen met aandoeningen die lichamelijke beperkingen met zich meebrengen is het heel belangrijk om juist de bruikbaarheid van dit soort technologische oefenspellen te verbeteren.

Voor het uitvoeren van onderzoeken naar dit soort oefenspellen op de computer bij volwassenen met invaliderende aandoeningen, raden de onderzoekers bepaalde aanpassingen aan, zodat ook mensen met lichte lichamelijke beperkingen aan een onderzoek deel kunnen nemen. Op deze manier is zo’n onderzoek veel minder beperkt.

Revalidatiedeskundigen moeten niet alleen goed kijken naar de lichamelijke conditie van hun patiënten, maar ook naar hun omgeving en hun voorkeuren als ze oefeningen voorschrijven die gebaseerd zijn op het Wii Fit programma.

Bron: Plow M, Finlayson M.
Cleveland Clinic Lerner Research Institute, Cleveland, OH, USA.
Occupational Therapy International 2013 Apr 24. [Epub ahead of print]