Vroege schade aan het binnenoor bij MS

In een Italiaans onderzoek bleken mensen die net de diagnose MS hebben gekregen, al een verminderde functie van het binnenoor hadden. Dit werd vastgesteld terwijl zij aangaven dat geen gehoorproblemen te hebben.  

Wetenschappers dachten lange tijd dat gehoorverlies bij mensen met MS vooral te maken heeft met schade in het centraal gehoorsysteem (de gehoorzenuwen en bepaalde hersengebieden). Bij centraal gehoorverlies is de interpretatie van geluid verstoord.

Echter, er zijn aanwijzingen dat het binnenoor zelf ook betrokken is bij gehoorverlies bij mensen met MS. In een recente studie keken onderzoekers naar de mogelijke relatie tussen de dysfunctie van het oor bij mensen waarbij MS net is vastgesteld.

Het onderzoek

Veertig mensen die net de diagnose MS hadden gekregen en 40 gezonde mensen deden mee aan dit onderzoek. De mensen met MS hadden geen gehoorklachten en geen laesies in de hersenstam. De deelnemers vulden een vragenlijst in over hun eigen beleving van hun gehoor.

Iedereen kreeg ook een routine gehooronderzoek en een aantal specifieke tests voor dit onderzoek, onder andere een oto-akoestische emissie test. Oto-akoestische emissie is het verschijnsel dat het oor zelf een geluid voortbrengt, als reactie op een geluid (een soort echo). Dit blijkt een eigenschap te zijn van gezonde oren.

Het resultaat

Bij de mensen met MS bleek de reactie op geluiden op hersenstamniveau normaal te zijn. Ook op een gehoortest scoorden zij normaal. Op de oto-akoestische tests bleek juist wel een verschil ten opzichte van gezonde mensen. Op verschillende frequenties reageerden de oren van de mensen met MS minder goed met een ‘echo’.

Hieruit blijkt dat mensen met MS, ondanks dat zij nog geen gehoorproblemen hebben en geen laesies in de hersenstam, toch al een verminderde functie van  het binnenoor kunnen hebben.

Er zou dus een rol kunnen bestaan voor oto-akoestische tests voor het vroeg ontdekken van dysfunctie van het binnenoor bij mensen met MS. Er moet nog wel meer onderzoek uitgevoerd worden om te bekijken of en hoe MS de oorzaak van deze schade zou kunnen zijn.

Bron: Di Mauro R, Di Girolamo S, Ralli M, de Vincentiis M, Mercuri N, Albanese M; Rome, Italy. Multiple Sclerosis and Related Disorders 2019 May 27 [Epub ahead of print]
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31154261

Lees meer over ‘Verlies van gehoor, reuk en smaak

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.