
Vroege intensieve therapie bij MS
Volgens een recente Britse studie kan intensieve DMT*-behandeling in het beginstadium van MS op lange termijn tot betere resultaten leiden.
Het is nog steeds onduidelijk of mensen met MS in de beginfase van de ziekte een intensieve behandeling moeten krijgen of dat het raadzamer is met een milde behandeling te beginnen en na verloop van tijd over te stappen naar een intensievere therapie.
Om hierin meer duidelijkheid te scheppen, heeft een Brits onderzoekersteam onderzoek verricht. Hierbij is gebruik gemaakt van gegevens van 592 personen met MS in de periode van 1998 tot 2016. De proefpersonen zijn volgens de eerstelijns behandelstrategie ingedeeld: vroege intensieve behandeling met hoog werkzame DMT(Disease Modifying Therapies) = Ziekte Modulerende Medicatie Meer... of behandeling met mildere DMT die na verloop van tijd werd geïntensiveerd.
‘Vroege intensieve therapie’ gunstiger
Met gebruikmaking van de EDSS-score is de progressie van invaliditeit gemeten, vijf jaar na starten van de behandeling. De uitkomsten van de groep ‘vroege intensieve therapie’ vielen gunstiger uit dan die van de eerstelijns behandelingstherapie met milde DMT. Er is gekeken naar geslacht, leeftijd bij aanvang van behandeling, jaar van starten met DMT en overstappen naar hoog werkzame therapie in de groep waarbij de ziekte verergerde ondanks de milde DMT.
De studie toont aan dat na behandeling met vroege intensieve therapie het resultaat, vergeleken met dat van een eerstelijns behandeling met milde DMT, op lange termijn gunstiger is. Deze uitkomst is met name relevant omdat in de dagelijkse praktijk mensen met MS doorgaans voor de vroege intensieve behandeling worden geselecteerd op basis van klinische en radiologische kenmerken die een snelle achteruitgang voorspellen.
Nader onderzoek is zeker nog noodzakelijk.
* DMT (Disease Modifying Therapies) = Ziekte Modulerende Medicatie
Bron: Harding K, Williams O, Willis M, Hrastelj J, Rimmer A, Joseph F, Tomassini V, Wardle M, Pickersgill T, Robertson N, Tallantyre E.;
Institute of Psychological Medicine and Clinical Neuroscience, School of Medicine, Cardiff University, Cardiff, United Kingdom; Helen Durham Centre for Neuroinflammatory Disease, University Hospital of Wales, Heath Park, Cardiff, United Kingdom; Department of Neurology, Royal Gwent Hospital, Newport, United Kingdom.
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30776055
zie ook het interview in het NRC in januari 2019 met hoogleraar Joep Killestein:
‘Nu grijp ik sneller naar zware medicatie’:
https://msweb.nl/media/uitgeknipt/
Dit bericht heeft 0 reacties