Voorspellende factoren voor ontwikkeling naar MS na een eerste aanval van een demyeliniserende zenuwontsteking bij kinderen

In deze studie werd onderzocht welke factoren het beste voorspellen of kinderen na een eerste zenuwontsteking multiple sclerose ontwikkelen. Daarin blijken zowel uitslagen van MRI-scans als van hersenvocht-onderzoek erg belangrijk.

Een aanval van een zenuwontsteking bij kinderen kan een eenmalige ziekteperiode zijn, maar het kan ook een eerste uiting zijn van de chronische ziekte MS. Het is belangrijk om bij een eerste aanval al te voorspellen welke kinderen MS krijgen, om mensen goed te informeren en de juiste behandeling zo snel mogelijk te starten.

Doel van de studie

Het doel van deze studie was om te bepalen hoeveel kinderen na een eerste aanval MS krijgen en wat hier de voorspellende factoren voor zijn.

Er is teruggekeken naar kinderen die vanwege een eerste zenuwontsteking verwezen zijn naar twee ziekenhuizen in Italië tussen januari 2005 en april 2017. Van deze kinderen zijn de MRI-scans, bloed- en hersenvocht uitslagen bekeken. De diagnose MS werd gesteld op basis van de criteria die in 2013 door de Internationale KinderMS Studie Groep (International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group; IPMSSG) zijn opgesteld.

In totaal zijn de gegevens van 91 kinderen bekeken, waarvan (na gemiddeld 5.6 jaar) 35% de diagnose MS heeft gekregen.

Voorspellende factoren

In een analyse waarbij vele factoren zijn bekeken, kwamen de volgende factoren naar voren als meest voorspellend voor MS:

 • de aanwezigheid van eiwitbandjes in het hersenvocht
 • een eerdere doorgemaakte Pfeiffer-infectie
 • MRI-afwijkingen op specifieke plekken voor MS (naast de hersenkamers en in de hersenbalk)
 • specifieke plekken van weefselverlies op de MRI

Uit deze studie blijkt dat verschillende factoren een voorspelling kunnen geven over het krijgen van de diagnose MS, waarvan vooral uitslagen van MRI-scans en hersenvocht erg belangrijk zijn.

Bron: Papetti L, Figà Talamanca L, Spalice A, Vigevano F, Centonze D, Valeriani M.
Neurology Unit, Multiple Sclerosis Center, Department of Neuroscience of Bambino Gesù Children’s Hospital, Rome, Italy; Neuroradiology Unit, Imaging Department, Bambino Gesù Children’s Hospital, Rome, Italy; Child Neurology Division, Department of Pediatrics, Sapienza University of Rome, Rome, Italy;Unit of Neurology and Unit of Neurorehabilitation, IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo (INM) Neuromed, Pozzilli, Italy; Center for Sensory-Motor Interaction, Aalborg University, Aalborg, Denmark.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30697184

Voor kinderen die zelf MS hebben en voor kinderen die met MS in de familie te maken krijgen, hebben wij de website
www.mskidsweb.nl
gemaakt.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. goede middag .
  mijn dochter evelyn leitng is met 4jaar ernstig ziek geweest ze zijn er nooit achter gekomen wat het was ze kon toen niet met de ambelance vervoerd worden ,
  toen hebben ze het maar op een viris gehouden naar maten ze ouder werd heeft ze twee keer de ziekte van vijve gehad later was het fibromial en nu is het ms kan het toen al een begin zijn geweest van ms

  alvast hartelijk bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *