Vroege voorspellers van 9-jaars invaliditeit in kinderen met MS

Deze studie onderzocht wat vroege voorspellers zijn van de invaliditeit 9 jaar later in kinderen met multiple sclerose. De wetenschappers concluderen dat een volledige MRI-scan bij start van de ziekte, en een nauwkeurige klinische en MRI monitoring tijdens de eerste 2 jaar van de ziekte bijdragen aan de 9-jaars voorspelling van invaliditeit in kinderen met MS.

MRI scan bestuderenVan 123 kinderen met MS werden de klinische en MRI gegevens tijdens start van ziekte en 1 en 2 jaar na start van de ziekte verzameld. Deze patiënten werden vervolgens 9 jaar klinisch vervolgd. Met behulp van verschillende statistische modellen ( cox-regressie proportionele hazard modellen en multivariabele regressie modellen) werd onderzocht wat onafhankelijke voorspellers waren voor tijd tot eerste aanval en de ziekte-uitkomst na 9 jaar.

Tijd tot eerste aanval werd voorspeld door ontstekingen in de oogzenuw en blootstelling aan hoog-effectieve behandeling. Voorspellers voor het jaarlijks aantal aanvallen waren:

  1. tijdens start van ziekte: aanwezigheid van ontstekingen in de kleine hersenen (cerebellum), aanwezigheid van ontstekingen in het bovenste deel van het ruggenmerg (cervicaal), en blootstelling aan hoog-effectieve behandeling;
  2. tijdens 1 jaar na start ziekte: aantal aanvallen en voorgaande genoemde factoren tijdens start van ziekte;
  3. tijdens 2 jaar na start ziekte: tijd tot eerste aanval was een voorspellende factor aanvullend op de eerder genoemde factoren. De factor blootstelling aan hoog-effectieve therapie verdween uit het model.

Voorspellers voor verslechtering van 9-jaars invaliditeit waren:

  1. tijdens start van de ziekte: aanwezigheid van ontstekingen in de oogzenuw;
  2. tijdens 1 en 2 jaar na start van de ziekte:verandering in invaliditeits-schaal score (EDSS:Expanded Disability Status Scale) en twee of meer nieuwe ontstekingsplekken op de MRI in 2 jaar tijd.

Voorspellers van een hogere EDSS score op 9 jaar waren:

  1. tijdens start van de ziekte: EDSS score, aanwezigheid van hersenstam ontstekingen en aantal ontsteking in bovenste deel ruggenmerg (cervicaal);
  2. tijdens 1 en 2 jaar na start ziekte: EDSS verandering en twee of meer nieuwe ontstekingsplekken op de MRI.

Bron: Ermelinda De Meo et all;
Neuroimaging Research Unit, Division of Neuroscience, IRCCS San Raffaele Scientific Institute, Milan, Italy; Vita-Salute San Raffaele University, Milan, Italy.
Ann Neurol. 2021 Feb 17.

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33598931/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.