Voorspellers handicapprogressie

De aanwezigheid van vroege ruggenmerg laesies lijkt op lange termijn een belangrijke voorspeler van handicap progressie. Gelijktijdige aanwezigheid van zowel vroege infratentoriale¹ als ruggenmerg laesies geven geen duidelijke verschillen in de voorspelling van handicapprogressie.

Voor het onderzoek zijn 153 mensen met MS geselecteerd uit de Langdurig Onderzoek Amsterdam MS groep. Het onderzoek naar de aanwezigheid van laesies is uitgevoerd bij aanvang en in het 2e jaar.

De handicapprogressie is gemeten na 6 en 11 jaar aan de hand van de EDSS en de EDSS-plus (inclusief de 25-foot (7.6 meter) loop en de 9-hole peg test). De progressie bij mensen met MS met ruggenmerg of infratentoriale laesies is vergeleken met het risico op handicapprogressie na respectievelijk 6 en 11 jaar bij mensen met MS zonder ruggenmerg of infratentoriale laesies.

Vervolgens zijn mensen met MS met beschadigingen op beide locaties vergeleken met mensen met MS met alleen ruggenmerg of infratentoriale beschadiging.

Conclusie

Mensen met MS met alleen ruggenmerg laesies bij aanvang van de ziekte vertoonden na 6 jaar een groter risico op hogere EDSS en EDSS-plus) en na 11-jaar EDSS progressie.

Mensen met MS met zowel infratentoriale als ruggenmerg laesies hadden na 6 jaar geen hoger risico op progressie van de handicap dan mensen met MS met alleen infratentioriaal of ruggenmerg letsel.

¹ Infratentoriaal of infratentorieel = beneden het tentorium cerebelli gelegen, dus m.b.t.) de kleine hersenen en hersenstam

Bron: Dekker I, Sombekke MH, Balk LJ, Moraal B, Geurts JJ, Barkhof F, Uitdehaag BM, Killestein J, Wattjes MP. Amsterdam UMC, Vrije Universiteit Amsterdam, MS Center Amsterdam, Amsterdam
Mult Scler. 2019 Aug 2, Epub ahead of print

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31373535

 

Lees ook:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *