In deze Spaanse studie werd een relatie gevonden tussen de mate van de beperkingen voorafgaande aan een schub, gemeten met behulp van de zogenaamde EDSS score, en het mogelijk herstellende effect van een methylprednisolon behandeling na de schub.

Een hoge EDSS score voor de schub resulteert vaak in een ernstigere schub en minder herstellend effect van een methylprednisolon kuur na de schub. In dezelfde studie werd geen verband aangetoond tussen de ernst van de schub en het aantal vlekken zichtbaar in de MRI. Ook werd geen verband gevonden tussen het aantal vlekken zichtbaar in de MRI en de herstellende effecten van een methylprednisolon kuur.

Op dit moment zijn er geen, klinische, gegevens beschikbaar die het effect van een schub kunnen voorspellen. Deze studie onderzoekt of er klinische informatie bekend is die de ernst van een schub kan voorspellen. Tevens werd gekeken of er klinische informatie beschikbaar is die het mogelijk herstellende effect van een methylprednisolon kuur gegeven na een schub kan voorspellen.

Aan deze studie deden 48 MS patiënten mee. De studie werd dubbel blind in verschillende behandel centra uitgevoerd. Tijdens de studie werd een intraveneuze, of een hoge orale dosis, methylprednisolon gegeven. Er werd een relatie gezocht tussen de mate van de beperkingen voor de schub en de ernst van de schub. Ook werd mogelijke verbetering gemeten m.b.v. de EDDS score, na een behandeling met methylprednisolon. Daarnaast werd de relatie tussen het aantal witte vlekken, gevonden in de MRI scan, en mogelijke verbetering als gevolg van een methylprednisolon kuur gemeten.

Bron: Ramo-Tello C, Tintoré M, Rovira A, Ramió-Torrenta L, Brieva L, Saiz A, Cano A, Carmona O, Hervás JV, Grau-López L., Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona, Spain, Hospital Vall Hebron, Barcelona, Spain, Hospital Dr Josep Trueta, Girona, Spain, Hospital Arnau de Vilanova, Lleida, Spain, Hospital Clínic, Barcelona, Spain, Hospital de Mataró, Mataró, Spain, Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona, Spain.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26540732

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.