Het intraveneus toedienen van immunoglobulines na de bevalling zou gunstig kunnen zijn in het voorkomen van terugval na de bevalling bij vrouwen met MS. De behandeling met immunoglobulines leidt tot een aanzienlijke verlaging van de terugvalcijfers.

Het intraveneus toedienen van immunoglobulines wordt gedaan bij mensen met tekortkomingen in het immuunsysteem, zoals het geval is bij mensen met MS. Onderzoekers hebben in deze studie onderzocht wat het effect was van het injecteren van immunoglobulines op de terugvalcijfers bij vrouwen die net bevallen waren. Zonder de behandeling verwachtten de onderzoekers dat meer vrouwen een terugval zouden krijgen.

De onderzoekers bekeken gegevens van bevallen vrouwen met MS die tussen april 2005 en januari 2015 drie opeenvolgende dagen na de bevalling behandeld waren met 10 mgr immunoglobuline (Nanogam) en daarna een keer per maand tot 5 maanden na de bevalling.

De onderzoekers vergeleken deze gegevens met eerder onderzoek waarbij de terugvalcijfers onderzocht zijn van een groep bevallen vrouwen met MS die niet met immunoglobuline behandeld waren.

Er werden in totaal 42 zwangerschappen onderzocht. Het aantal vrouwen met een terugval binnen drie maanden na de bevalling was lager in de groep die behandeld was dan in de onbehandelde groep. Het aantal terugvallen bij de behandelde vrouwen bleef ook tussen 3 maanden en een jaar na de bevalling laag.

Bron: Brandt-Wouters, E., Gerlach, O.H., & Hupperts, R.M., Neurology, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Maastricht, Neurology, Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen
International Journal of Gynaecology and Obstetrics. Advance online publication. doi:10.1016/j.ijgo.2016.01.008.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27177509

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.