Voordelen van sporten bij MS

Het volgen van de Canadese richtlijnen voor lichamelijke activiteit (Physical Activity Guidelines of PAGs) gedurende minstens 12 tot 16 weken laat verbeteringen zien. Deze verbeteringen zijn verbetering van conditie, mobiliteit, vermoeidheidssymptomen en kwaliteit van leven (QOL). De effectiviteit van de PAG richtlijnen in verbetering van de gezondheid van mensen met MS wordt zo bewezen.

Blijven bewegen, ook met MSDe Canadese richtlijnen voor lichamelijke activiteit voor volwassenen met MS werden gelanceerd in 2013. Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van deze richtlijnen op conditie, mobiliteit, vermoeidheidssymptomen en kwaliteit van leven (QOL) in een grote groep volwassenen met MS.

Het onderzoek

Als onderdeel van een voortdurend gerandomiseerd gecontroleerd onderzoekstraject dat de uitvoerbaarheid van de richtlijnen onderzoekt, zijn de deelnemers willekeurig verdeeld in twee groepen.

De ene groep (n=42) werd verwezen naar een oefencentrum waar zij onder begeleiding gingen sporten volgens de richtlijnen. De controlegroep (n=37) kreeg de richtlijnen aangereikt op papier. Lichamelijke activiteit werd beoordeeld door het bijhouden van de wekelijkse lichamelijke activiteiten in een logboek.

Conditie, mobiliteit, vermoeidheidssymptomen en QOL werden vastgesteld vóór aanvang van het programma en na 16 weken. De deelnemers werden gecategoriseerd als volhouders (n=30) wanneer ze zich in ieder geval gedurende 75% van de tijd aan de aanbevolen oefeningen hielden, en mensen die het schema niet volhielden (n=49).

Het resultaat

De groep volhouders van de PAG richtlijnen is twee keer zo groot in de groep die naar het oefencentrum is verwezen in vergelijking met de controle groep, die zonder begeleiding de richtlijnen volgt. Volhouders ervaren een significante verbetering van piek zuurstof consumptie (29%) , kracht (7%-18%), mobiliteit (16%), vermoeidheidssymptomen (-36%) en QOL (17%-22%) in vergelijking met mensen die het schema niet volhielden.

Uit dit onderzoek blijkt dat sporten de gezondheid van mensen met MS helpt verbeteren. Begeleiding helpt om het sporten goed vol te houden.

Bron: Karissa L Canning, Audrey L Hicks, Department of Kinesiology, McMaster University, Hamilton, ON, Canada.
Internal J MS Care, 22 (1, 15-21 Jan-Feb 2020
DOI: 10.7224/1537-2073.2018-061

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32123524/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.