Aanvankelijke verwachting Tecfidera te hoog

Volgens Zweeds onderzoek waren de verwachtingen van dimethyl fumaraat (Tecfidera) bij zowel patiënten als artsen in eerste instantie hoog, echter de gebruiksduur lijkt laag te zijn.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek was het in kaart brengen van patiënten die beginnen met Tecfidera, het meten van de gebruiksduur en het stoppen met de medicatie. Evenals het overstappen op andere remmende medicatie door patiënten die nog geen andere medicatie hadden gebruikt en het overstappen naar Tecfidera door mensen die wel andere remmende medicatie hebben gebruikt.

Zij deden dit door middel van een bevolkingsonderzoek onder alle inwoners van Stockholm County, die begonnen met Tecfidera. Het onderzoek liep van 2014 tot en met mei 2017. Ze verzamelden alle data uit een regionale database waarin op individueel niveau informatie wordt verzameld over gezondheidszorg en medicijngebruik van alle inwoners.

Uitkomsten

De uitkomsten van het onderzoeken waren de gebruiksduur van Tecfidera en het stoppen en overstappen naar ander remmende medicatie. De gebruiksduur werd gemeten in of het aantal dagen tot het stoppen met Tecfidera (behandelgat ≥ 60 dagen) of het moment van overstappen op andere medicatie.

Het onderzoek is gebaseerd op 400 patiënten (gemiddelde volgduur = 2,5 jaar). De meerderheid was eerder behandeld met remmende medicatie (61%). Gedurende de controleperiode stopten 124 patiënten (31%) met Tecfidera en stapten er 114 (29%) over op andere medicatie.

In totaal stopte 34% van de patiënten binnen een jaar. 43% bleef 2 jaar na het beginnen met Tecfidera dit medicijn gebruiken.

Tecfidera had een snelle marktintroductie, waarschijnlijk door de hoge verwachtingen zowel bij patiënten als behandelaren. De gebruiksduur van Tecfidera in de dagelijkse (klinische) praktijk blijkt echter laag te zijn.

Bron: Eriksson I, Cars T, Piehl F, Malmström RE, Wettermark B, von Euler M,
Department of Medicine Solna, Department of Clinical Neuroscience, Department of Clinical Science and Education Karolinska Institutet, Stockholm; Department of Healthcare Development, Stockholm County Council, Stockholm; Uppsala University, Uppsala.
Eur J Clin Pharmacol. 2017 Nov 11

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29128972

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.