Verstoorde werking hart en bloedvaten

Multiple sclerose kan op diverse manieren van invloed zijn op de werking van hart en bloedvaten. Dit kan leiden tot afwijkingen in de bloeddruk, hartslag, hartritme, het functioneren van de linker hartkamer en het kan longoedeem en cardiomyopathie veroorzaken.

Een verstoorde werking van hart en bloedvaten (cardiovasculaire dysfunctie) bij MS is nog zeer onbegrepen en waarschijnlijk slecht herkend. In dit Australische onderzoek zijn de zichtbare uiting en pathofysiologie* van een verstoorde werking van hart en bloedvaten bij MS beoordeeld, evenals het effect op hart en bloedvaten van MS remmers fingilomod en mitoxantrone. Cardiovasculaire dysfunctie kan worden veroorzaakt door laesies in de hersenstam die van invloed zijn op de autonome zenuwbanen in het verlengde ruggenmerg en door de ernst van de ziekte.

Cardiovasculaire afwijkingen kunnen zichtbaar (klinisch) en niet waarneembaar (subklinisch) zijn en kunnen in sommige gevallen leiden tot een plotselinge dood. Neurologen zouden zich bewust moeten zijn van de zichtbare uiting en pathofysiologie van verstoorde werking van hart en bloedvaten bij MS. Zo kunnen zij cardiovasculaire symptomen ondervangen, cardiovasculaire complicaties voorkomen en behandelmethoden kiezen die onderliggende cardiovasculaire aandoeningen niet verergeren.

*Pathofysiologie: Kennis en studie van de functie van zieke organen.

Bron: Kaplan TB, Berkowitz AL, Samuels MA., Department of Neurology, Brigham and Women’s Hospital Department of Neurology, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School Department of Neurology, Brigham and Women’s Hospital, Miriam Sydney Joseph Professor of Neurology, Harvard Medical School, Boston, MA.
Neurologist. 2015 Dec;20

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26671744

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.