Het is een team van Duitse en Italiaanse wetenschappers gelukt om aan de hand van een liquormonster met een flinke mate van zekerheid onderscheid te maken tussen de schubvorm van MS (RRMS) en de secondair progressieve vorm van MS (SPMS). De methode is mogelijk ook geschikt om MS en andere neurologische aandoeningen in combinatie met andere gegevens beter van elkaar te onderscheiden.

De onderzoekers maakten gebruik van micro-RNA’s. Dat zijn kleine stukjes genetisch materiaal die regelen of DNA in eiwit “vertaald” wordt. Doordat micro-RNA’s de concentratie van bepaalde eiwitten bepalen spelen ze een rol bij veel ziekten, waaronder MS. Bij allerlei ziekten is de samenstelling van de micro-RNA’s in bloed en liquor afwijkend. Daarom kun je het bepalen van die samenstelling gebruiken om die ziekten op te sporen.

Een Duits-Italiaans team analyseerde de liquor van 17 mensen met de schubvorm van MS (RRMS), 30 mensen met de secondair progressieve vorm (SPMS) en 39 mensen met andere neurologische aandoeningen. Zij onderzochten ook nog 6 mensen met PPMS , in totaal 53 mensen dus met MS, maar die laatste groep viel af omdat de groep te klein was. Ze bepaalden de hoeveelheid van vijftig micro-RNA’s. De hoeveelheden van drie daarvan waren duidelijk verschillend bij de drie groepen.

Als de onderzoekers naar twee van de afwijkende micro-RNA’s keken bleek dat de hoeveelheid ervan bij 7 van de 10 mensen met RRMS binnen een hoog gebied zat, waar maar 2 van de 10 mensen met SPMS toe reikten.

Een combinatie van twee andere micro-RNA’s liet bij keuze van een ander gebied een zelfde onderscheid zien tussen mensen met MS en mensen met andere neurologische ziekten.

De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten maar benadrukken dat de onderzoeksgroep te klein was om de methode al in de praktijk te gaan gebruiken. Ze vinden dat een vervolgonderzoek met een grotere groep mensen echter zeker op z’n plaats is.

Bron: Haghikia Ai, Haghikia Ar, Hellwig K, Baraniskin A, Holzmann A, Décard BF, Thum T, Gold R
Ruhr-University Bochum, Bochum
Hannover Medical School , Hannover in Germany
IRCCS San Raffaele, Rome in Italy.
Neurology 2012 Oct 17; 79: 1-5. [Epub ahead of print]