Afnemende invloed van latere terugvallen (shubs) op de toename van invaliditeit bij SPMS

Het krijgen van een terugval tijdens de vroege SPMS is een markeerpunt voor de invaliditeitsprogressie, maar heeft geen beslissende invloed in het latere stadium van SPMS.

Veranderingen in de terugvalactiviteit tijdens SPMS moeten nauwkeurig worden onderzocht om vast te stellen welke mensen met SPMS baat kunnen hebben bij voortzetting van ziekte modificerende therapieën.

Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek is om tijdens een langdurige follow-up, de terugvallen bij mensen met SPMS te omschrijven en de invloed hiervan op de verslechtering van de beperkingen vast te stellen.

Deze terugkijkende groepsstudie omvat 506 mensen met SPMS. Daarbij is de invloed van relapses vanaf het begin van de SPMS tot een EDSS score van 6  vastgesteld. Ook is gedurende de verschillende periodes de onomkeerbare verslechtering van de EDSS scores vastgesteld.

Het jaarlijkse aantal terugvallen vermindert met de leeftijd van de deelnemer (gemiddelde afname van 43% per decennium) en duur van de SPMS (gemiddelde afname van 46% per 5 jaar).

De progressieve terugvallen worden in verband gebracht met de kortere periode tussen de start van de secundaire progressieve fase tot EDSS 6.

Terugvallen die plaatsvinden tijdens de eerste 3 jaar en 3 – 5 jaar na de start van de SP worden in verband gebracht met het toegenomen risico van een onomkeerbare EDSS verslechtering. Dit verband was na 5 jaar niet meer significant aanwezig.

Bron: Ahrweiller K, Rousseau C, Le Page E, Bajeux E, Leray E, Michel L, Edan G, Kerbrat A., Department of Neurology, Clinical Investigation Center (CIC-P) INSERM 1414, Department of Clinical Pharmacology, rance/Clinical Investigation Center , Department of Epidemiology and Public Health,  Rennes University Hospital, Rennes, France
Mult Scler. 2019 May 16

Samenvatting:www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31094285

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.