Afnemende invloed van latere terugvallen (shubs) op de toename van invaliditeit bij SPMS
Het krijgen van een terugval tijdens de vroege SPMSSecundair Progressieve MS (SPMS) Vorm van MS waarin (bijna) geen aanvallen meer voorkomen, maar lichaamsfuncties wél beschadigd kunnen raken. Meer... is een markeerpunt voor de invaliditeitsprogressie, maar heeft geen beslissende invloed in het latere stadium van SPMS.
Veranderingen in de terugvalactiviteit tijdens SPMS moeten nauwkeurig worden onderzocht om vast te stellen welke mensen met SPMS baat kunnen hebben bij voortzetting van ziekte modificerende therapieën.
Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek is om tijdens een langdurige follow-up, de terugvallen bij mensen met SPMS te omschrijven en de invloed hiervan op de verslechtering van de beperkingen vast te stellen.
Deze terugkijkende groepsstudie omvat 506 mensen met SPMS. Daarbij is de invloed van relapses vanaf het begin van de SPMS tot een EDSSExpanded Disability Status Scale (EDSS) is een veelgebruikte score, gebaseerd op neurologisch onderzoek, die de actuele stoornissen en beperkingen bij iemand met MS aangeeft. Daarbij geldt dat hoe hoger de score komt, des te slechter het met de patiënt gaat. Meer... score van 6 vastgesteld. Ook is gedurende de verschillende periodes de onomkeerbare verslechtering van de EDSS scores vastgesteld.
Het jaarlijkse aantal terugvallen vermindert met de leeftijd van de deelnemer (gemiddelde afname van 43% per decennium) en duur van de SPMS (gemiddelde afname van 46% per 5 jaar).
De progressieve terugvallen worden in verband gebracht met de kortere periode tussen de start van de secundaire progressieve fase tot EDSS 6.
Terugvallen die plaatsvinden tijdens de eerste 3 jaar en 3 – 5 jaar na de start van de SP worden in verband gebracht met het toegenomen risico van een onomkeerbare EDSS verslechtering. Dit verband was na 5 jaar niet meer significant aanwezig.
Bron: Ahrweiller K, Rousseau C, Le Page E, Bajeux E, Leray E, Michel L, Edan G, Kerbrat A., Department of Neurology, Clinical Investigation Center (CIC-P) INSERM 1414, Department of Clinical Pharmacology, rance/Clinical Investigation Center , Department of Epidemiology and Public Health, Rennes University Hospital, Rennes, France
Mult Scler. 2019 May 16
Samenvatting:www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31094285
Dit bericht heeft 0 reacties