Verdunning netvlies voorspelt progressie

Oostenrijkse wetenschappers hebben gekeken of een bepaalde meting aan het netvlies van het oog de progressie van mensen met MS kan voorspellen.  

De macula is de gele vlek, het centrale deel van het netvlies. Hier bevinden zich ganglioncellen: speciale zenuwcellen van het netvlies. De binnenste laag van het netvlies heet de innerplexiform layer (IPL, binnenste plexiforme laag). In deze laag liggen uitlopers van de ganglioncellen.

Binnenste plexiforme laag

De onderzoekers keken of er een bepaalde waarde van de IPL ter hoogte van de gele vlek is, waarbij het onderscheid kan worden gemaakt tussen stabiele en progressieve fasen van MS.

In een studie waarbij 183 mensen met RRMS drie jaar zijn gevolgd, bestudeerden de onderzoekers OCT-scans. Dit zijns scans waarbij door middel van optische coherentietomografie een scan gemaakt wordt van het netvlies.

Als de beginmeting van de IPL-dikte minder dan 77 µm was, was dit gerelateerd aan een 2,7 hoger risico op ziekte progressie.  Een verdunning van de IPL van minstens 1 µm per jaar bleek heel nauwkeurig te voorspellen dat mensen klinische progressie vertoonden (oddsratio 18,3).

Conclusie

De onderzoekers concluderen dan ook, dat de binnenste plexiforme laag ter hoogte van de gele vlek een goede maat kan zijn om ziekte progressie bij MS te kunnen voorspellen.

Bron: Bsteh G, Berek K, Hegen H, AltmannP, Wurth S, Auer M, Zinganell An, Di Pauli F, Rommer P, Leutmezer F, Deisenhammer F, Berger T; Medical Universities of Vienna, Innsbruck and Graz, Austria
Multiple Sclerosis 2020 Jul 2 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32613912/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.