Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Engeland hebben aangetoond dat er een verband is tussen een slechter uithoudingsvermogen en cognitieve klachten. Dit zien zij in een groep mensen met MS die slechter scoort op tests die verwerkingssnelheid meten.

Een veel voorkomende en beperkende klacht bij MS is een vermindering van de cognitieve verwerkingssnelheid: er is meer tijd nodig om bepaalde informatie waar te nemen of te verwerken of om een reactie te geven of uit te voeren.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Engeland denken dat conditietraining een mogelijke therapie is om de verwerkingssnelheid te verbeteren. In de literatuur is namelijk eerder een verband aangetoond tussen het fysieke uithoudingsvermogen en cognitieve verwerkingssnelheid. Dit is echter alleen aangetoond bij mensen met MS die geen cognitieve achteruitgang vertonen. Daarom keken de onderzoekers nu naar het verband tussen conditie en de verwerkingssnelheid bij zowel mensen met MS MET als ZONDER een beperking in de cognitie.

 Voor het onderzoek deden 64 personen met MS twee tests om de verwerkingssnelheid te meten (de Symbol Digit Modalities Test en de Flanker test) en een fietstest op een ergometer tot uitputting om hun uithoudingsvermogen te meten.

In de groep mensen met MS ZONDER een cognitieve beperking was er geen relatie tussen het uithoudingsvermogen en de verwerkingssnelheid. Bij de mensen MET cognitieve beperking was dit wel het geval: een lagere fysieke conditie was sterk gerelateerd aan een tragere verwerkingssnelheid.

 Met deze studie laten de onderzoekers zien dat er een verband is tussen lichamelijke conditie en verwerkingssnelheid in mensen met MS die een cognitieve beperking hebben. Het is nog niet duidelijk of er ook echt een oorzaak-gevolg relatie bestaat tussen conditie en verwerkingssnelheid.

Als volgende stap willen de onderzoekers kijken of conditietraining (naast cognitieve training) een geschikte therapie is om MS-gerelateerde cognitieve klachten aan te pakken.

Bron:  Sandroff BM, Motl RW, DeLuca J. East Hanover, USA; Birmingham, England
Medicine & Science in Sports & Exercise 2017 Jan 23 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28121803

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *