Risico factoren voor het krijgen van SPMS

Het is niet te voorspellen wanneer RRMS precies overgaat naar SPMS. Wel zijn er gedachten over de risico factoren voor overgang naar SPMS.

Onderzoekers hebben gekeken of deze gedachten kloppen en hebben geconcludeerd dat de kans op overgang naar SPMS groter wordt door ouder worden, langere ziekteduur en meer invaliditeit. De kans verkleint als er minder invaliditeit is.

Ruim 15.000 mensen uit MSBase geselecteerd

De onderzoekers hebben gekeken of demografische, klinische en paraklinische aspecten invloed hebben op de overgang naar SPMS. In totaal zijn uit MSBase (een wereldwijd observationeel cohort) 15.717 mensen met MS geselecteerd die op volwassen leeftijd de diagnose RRMS hebben gekregen en waarvan minimaal vier invaliditeitsscores zijn geregistreerd. Op verschillende tijdstippen is per deelnemer gekeken naar de kans op overgang naar SPMS met behulp van de multivariabel marginale Cox-regressie modellen.

Ouder worden, langere ziekte duur, hogere EDSS, snellere verslechtering van invaliditeit en meer schubs in voorgaande jaren zijn onafhankelijk van elkaar in verband gebracht met grotere kans op overgang naar SPMS.

De kans op overgang naar SPMS wordt kleiner door verbetering in invaliditeit en door gebruik van medicijnen. Activiteit op de hersen MRI, laesies in ruggenmerg en oligoklonale banden in het hersenvocht hebben geen invloed op de overgang van RRMS naar SPMS.

Conclusie

Kortom, de kans op de overgang van RRMS naar SPMS wordt groter door ouder worden, langere ziekte duur en meer invaliditeit. De kans verkleint als er minder invaliditeit is en bij gebruik van medicatie tegen MS.

Bron: Fambiatos A et all,
Risk of secondary progressive multiple sclerosis: A longitudinal study.
Mult Scler. 2019 Aug 9;

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31397221

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.