Het effect van het overschakelen van injecteerbare naar orale eerstelijnsgeneesmiddelen bij MS

Overschakeling van injecteerbare naar orale eerstelijns therapieën bij patiënten met een klinisch stabiele relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) verhoogt  het risico op verhoging van invaliditeit niet. Hoewel het ‘postswitch’-risico van terugval iets hoger lijkt bij Teriflunomide (TFL), wordt deze trend geëlimineerd door correctie voor verstorende factoren.

Van injectie naar orale medicatieHet wisselen tussen eerstelijns ziekte modificerendetherapieën bij patiënten met een klinisch stabiele RRMS, om andere redenen dan ziekteactiviteit, komt vaak voor. Maar er is weinig bewijs voor het effect daarvan.

Het onderzoek

In deze studie wordt bij mensen met een stabiele RRMS het effect van het wisselen van de therapieën onderzocht. Gekeken wordt naar de frequentie van het optreden van invaliditeit, recidieven en naar toekomstige stopzetting van de behandeling.

Met behulp van het Deense Multiple Sclerose Register werden mensen met RRMS zonder ziekteactiviteit geselecteerd die:

  1. Injecteerbare behandeling bleven ontvangen (interferon-β of glatirameeracetaat), óf
  2. Overschakelden naar dimethylfumaraat (DMF) of teriflunomide (TFL ).

De behandelresultaten werden vergeleken met behulp van op propensity score gebaseerde methoden en marginale structurele modellen (MSM). Er waren 3206 mensen met MS betrokken in het onderzoek. Er was bij de mensen die overschakelden naar DMF of TFL geen verandering in het risico op verslechtering gevonden in de Expanded DisabilityStatus Scale-score.

Het risico op een terugval leek af te nemen bij overschakeling naar DMF en leek toe te nemen bij de overschakeling naar TFL, maar de absolute risicoverschillen waren klein. MSM-analyses lieten vergelijkbare resultaten zien, maar vonden geen verhoogd risico op terugval bij TFL-switchers.

Bron: Mathias Due Buron, Tomas Kalincik, Finn Sellebjerg, Per Soelberg Sørensen, Melinda Magyari,
Danish Multiple Sclerosis Center, Department of Neurology, Rigshospitalet, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark
J Neurol Neurosurg Psychiatry, 2021 Jan 12

Samenvatting: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33436501/

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.