Mensen met MS krijgen vaker epilepsie

Zweedse onderzoekers rapporteerden onlangs dat het percentage mensen dat epilepsie ontwikkelt gemiddeld 3,2 keer hoger is onder de inwoners van Zweden die MS hebben, dan in de algemene bevolking.

Dit risico stijgt bij een langere MS-ziekteduur en bij een hogere EDSS-score.

Zweedse onderzoekers bestudeerden wie van alle 14.545 mensen die in het Zweedse MS-register staan epilepsie ontwikkelden. Van deze mensen vroegen zij ook een aantal klinische gegevens op uit dit register.

De onderzoekers selecteerden per MS-persoon 3 controle personen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht uit het bevolkingsregister. Dit betrof in totaal 43.635 personen. Gegevens over de diagnose epilepsie of over het overlijden van personen kwamen uit desbetreffende registers.

MS-groep vs controlegroep

Epilepsie kwam in 3,5% van de mensen in de MS-groep voor, tegenover 1,4% in de controlegroep. Van de mensen met RR-MS had 2,2% epilepsie ontwikkeld. Bij de mensen met progressieve MS lag dit percentage hoger: 5,5%. MS bleek over de tijd gepaard te gaan met een 3,2 hogere kans op epilepsie.

EDSS-score

Het percentage mensen met MS dat epilepsie kreeg, steeg met het aantal MS-ziektejaren: tot 5,9% bij de mensen die meer dan 33 jaar MS hebben. Een stijging op de EDSS-score bleek ook gerelateerd aan het ontwikkelen van epilepsie: van de mensen met MS met een EDSS-score ≥7 had 5,3% epilepsie gekregen. Per MS-ziektejaar bleek de kans op epilepsie 1,03 keer groter te worden. Per stap omhoog op de EDSS-schaal werd de kans 1,2 keer hoger.

Conclusie

Epilepsie komt dus vaker voor bij mensen met MS dan bij mensen in de algemene bevolking. De diagnose MS lijkt het risico op epilepsie te verhogen. De onderzoekers zien ook een link tussen de ernst en duur van MS en epilepsie.

Bron: Burman J & Zelano J, From the Department of Neuroscience (J.B.), Uppsala University; and Department of Clinical Neuroscience, Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg and Sahlgrenska University Hospital, Sweden.
SwedenNeurology 2017 Nov 8 [Epub ahead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29117950

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *