Tysabri (natalizumab) lijkt goed te werken bij jongeren met MS onder achttien jaar. Ook lijken er weinig nadelige effecten te ontstaan.

Het medicijn Tysabri is als middel van tweede keuze , alleen als andere middelen falen, op de markt toegelaten na uitgebreid onderzoek bij volwassenen. Het valt niet mee zo’n onderzoek ook te doen bij kinderen, omdat het moeilijk is voldoende patiënten te vinden die al op jeugdige leeftijd zulk een ernstige MS krijgen. Het lukt dan niet om verantwoord statistische conclusies te trekken. Toch is zo’n onderzoek eigenlijk noodzakelijk.

Twintig Duitse en Oostenrijkse onderzoekers uit elf verschillende neurologische centra bekeken de gegevens van jongeren die vóór hun achttiende levensjaar een behandeling met Tysabri waren begonnen. Gemiddeld startte de behandeling met Tysabri in het zeventiende levensjaar. Toen waren ze al gemiddeld anderhalf jaar voor MS behandeld. De bekeken periode na het begin van de Tysabri behandeling was twintig maanden.

Het gemiddelde aantal schubs per jaar was, ondanks behandeling met eerstekeus MS-medicijnen, voordat de Tysabri behandeling begon 3,7 en erna 0,4. De bijwerkingen waren niet ernstig. Na het staken van de behandeling bij acht patiënten kregen zes van die acht binnen een half jaar weer een schub.

Bron: Kornek B, Aboul-Enein F, Rostasy K, Milos RI, Steiner I, Penzien J, Hellwig K, Pitarokoili K, Storm Van’s Gravesande K, Karenfort M, Blaschek A, Meyer A, Seidl R, Debelic D, Vass K, Prayer D, Kristoferitsch W, Bayas A.
JAMA Neurol. 2013 Feb 18:1-7.