Natalizumab (Tysabri®) verbetert de cognitieve prestaties van mensen met MS, ook op langere termijn. Waarschijnlijk beschermt het ook de grijze stof in de hersenen. Dit is de conclusie van Italiaans onderzoek.

Aan het onderzoek deden 24 mensen met RRMS mee die met Tysabri worden behandeld. De onderzoekers deden metingen aan het begin van de behandeling, na 1 jaar, na 2 jaar en na 3 jaar. Daarbij maakten ze gebruik van neuropsychologische testen, vragenlijsten en van beeldvormend onderzoek: MRI.

Na 3 jaar nam het aantal neuropsychologische testen, waarop slecht werd gepresteerd, af. Ook het aantal recidieven op jaarbasis nam af. De score op de Expanded Disability Status Scale (EDSS) bleef bij alle personen stabiel. Tot slot scoorden alle onderzochte personen aanzienlijk beter op neuropsychologische testen van het geheugen, aandacht en uitvoerende functies van de hersenen.

Onderzoek met MRI toonde aan dat de hoeveelheid grijze stof niet was veranderd, maar dat de parahippocampus en de dichtheid van de grijze stof in de prefrontale cortex aanzienlijk groter was geworden. Dit laatste bleek te correleren met verbeterde prestaties op een geheugentest.

Bron: Mattioli F, Stampatori C, Bellomi F, Scarpazza C, Capra R
Neuropsychology Unit, Spedali Civili of Brescia, Brescia, Italy, Multiple Sclerosis Center of the Spedali Civili of Brescia, Montichiari, Italy.
PLoS One. 2015 Jul 6;10

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26148120