Italiaanse onderzoekers vergeleken de werkzaamheid van Tysabri als dit eens per 4 weken (zoals gebruikelijk) of eens per 6 weken wordt toegediend. Zij zagen geen verschil in het aantal schubs en pleiten ervoor om Tysabri minder vaak toe te dienen, om zo het risico op de herseninfectie PML te verlagen.

Bij het gebruik van de infuustherapie Tysabri (Natalizumab) bestaat een risico op het ontwikkelen van de zeer ernstige herseninfectie Progressieve Multifocale Leukoencefalopathie (PML).

Dit risico kan waarschijnlijk verminderen door na 2 jaar de frequentie van de behandeling te verlagen. Italiaanse onderzoekers hebben nu gekeken of de werkzaamheid van Tysabri wel blijft bestaan, als het middel minder vaak toegediend wordt. De gebruikelijke toediening is eens per 4 weken.

In 14 Italiaanse behandelcentra bekeken zij de dossiers van 360 mensen die langer dan 2 jaar Tysabri krijgen. Deze mensen werden in 2 groepen ingedeeld: 126 mensen waarbij minder dan 5 weken tussen de toedieningen zit (standaard behandeling) en 144 mensen met een interval langer dan 5 weken (verlengde interval behandeling). De gemiddelde intervaltijd was 4,3 weken in de standaard behandeling groep en 6,2 weken in de verlengde interval groep.

Verlengde intervaltijd

Per jaar kregen mensen in de standaard behandeling groep 0,060 schubs. In de groep met de verlengde intervaltijd was dit gemiddeld 0,039. De verlengde intervaltijd van de infuustherapie had dus geen enkel effect op de werkzaamheid.

Uit andere studies groeit het bewijs dat een verlengde intervaltijd van belang is voor het verminderen van het risico op PML. De onderzoekers pleiten er nu dus voor om een gerandomiseerde studie op te zetten om het bewijs voor het nut van een verlengde intervaltijd compleet te maken.

Bron: Clerico M, De Mercanti SF, Signori A, Iudicello M, Cordioli C, Signoriello E, et al.; Italy Neurotherapeutics 2019 Aug 26 [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31452081

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *