Hoeveel tijd tussen EDSS-scores?

De EDSS-schaal* geeft aan in hoeverre mensen met MS beperkt zijn. Onderzoekers keken hoe lang het gemiddeld duurt voordat mensen met MS de verschillende EDSS-scores bereiken. Zij zagen dat de tijd tussen de verschillende scores behoorlijk varieert.

Wat is de EDSS-schaal?

De EDSS-schaal wordt gebruikt om de mate van beperking van mensen met MS aan te geven. De scores van deze schaal zijn geen gelijk oplopende stappen, maar hangen af van de (combinatie van) beperkingen op verschillende neurologische functies.

Onderzoekers hebben nu gekeken hoeveel jaar het gemiddeld duurt voordat mensen met MS de verschillende scores van de EDSS-schaal bereiken. Tijdens de CLIMB-studie in de Verenigde Staten kwamen 2.054 mensen met MS 31.394 keer op controle, waarbij de EDSS-score bepaald werd. De onderzoekers berekenden de tijd die het gemiddeld duurde totdat elke EDSS-score bereikt werd.

De gemiddelde tijd tot EDSS-scores 2, 3, 4, 5 en 6 was respectievelijk 4.8, 15.1, 28.2, 31.2 en 32.4 jaar. Het bleek dat de tijd om van score 4 naar 6 te gaan veel korter is dan bijvoorbeeld van 0 naar 3 of van 6 naar 8.

Als mensen een score van 1 of 1,5 hadden, waren piramidale klachten, cerebellaire klachten, gevoelsstoornissen, darm-blaasklachten en cognitieve beperkingen gelinkt aan een hogere toekomstige EDSS-score. Bij hogere EDSS-scores, waren alleen piramidale klachten en darm-blaasklachten voorspellend voor een hogere toekomstige EDSS-score.

Piramidale verschijnselen zijn verschijnselen die veroorzaakt worden door aantasting van de zenuwcellen in de hersenen.

De tijd tussen de EDSS-scores varieert dus behoorlijk. Achteruitgang op bepaalde neurologische functies voorspellen een hogere EDSS-score in de toekomst.

* Meer lezen over de EDSS schaal? meer-over-ms/diagnose/edss/expanded-disability-status-scale/

 

Bron: Zurawski J, Glanz BI, Chua A, Lokhande H, Rotstein D, Weiner H, Engler D, Chitnis T, Healy BC; USA
Multiple Sclerosis and Related Disorders 2019 Feb 5 [Epub ehead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30763908

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.