Testen voor bovenste extremiteiten

Functiebeperkingen van de bovenste extremiteiten (de schouders, armen en handen) komen vaak voor bij mensen met MS, zelfs als in het algemeen weinig beperkingen zijn. De BBT¹- en FNT²-test zijn tijd-efficiënte en kosten-effectieve metingen die de NHPTᶾ-test aanvullen om zo nauwkeuriger mensen met MS te kunnen monitoren in alle stadia van de ziekte.

blokjesProblemen met het functioneren van de bovenste extremiteiten zijn een belangrijke indicator voor ziekteprogressie bij mensen met multiple sclerose, en dus een relevant resultaat bij klinische studies. Om deze beperkingen te kunnen meten wordt nu alleen gebruikgemaakt van de Nine-Hole Peg Test (NHPT-test). Hiermee wordt de fijne behendigheid gemeten. In deze studie is bekeken wat de meest passende set van testen is om de complexiteit van de functieproblemen in het dagelijkse leven te kunnen meten.

Het onderzoek

Voor deze studie hebben 257 mensen met MS een uitgebreide beoordeling van de bovenste extremiteiten ondergaan met gestandaardiseerde metingen van grijpkracht en uithoudingsvermogen, coördinatie, trilling en tastzin, behendigheid, capaciteit en functionaliteit. Beperkingen in ADL zijn objectief vastgesteld met een TEMPA-test⁴ , en subjectief met een vragenlijst (DASH⁵, waarin gevraagd wordt naar problemen met de arm, schouder en hand). De mensen zijn ingedeeld in verschillende subgroepen op grond van ernst van de ziekte, en deze groepen zijn vergeleken. Ook is er gekeken hoe vaak er sprake was van problemen, en in welke groep.

Resultaten

Functieproblemen van de bovenste extremiteiten blijken vaak aanwezig te zijn, bij alle testen, ook bij mensen met weinig of geen beperkingen. De Box and Block-test (BBT), de vinger-neustest (FNT) en de NHPT blijken de nauwkeurigste testen om afwijkingen vast te stellen. Deze testen dragen allemaal bij aan het voorspellen van de uitkomst van de TEMPA-test, terwijl alleen de BBT en FNT de uitkomst van de DASH voorspellen.

Even alle testen op een rijtje:

1 BBT is de Box en Block-test; in 60 sec. moet je zo veel mogelijk blokjes 1 voor 1 uit een box pakken en in een naastgelegen box leggen. Zo meet je eenzijdig de grove handvaardigheid.

2 FNT is de vinger-neustop-proef; afwisselend moet de linker- of rechter wijsvinger met een boog op de top van de neus worden gezet, met de ogen open, en de ogen dicht. Hiermee wordt de coördinatie van de armen getest.

3 NHPT is de Nine-hole Peg Test: je krijgt een vierkant blokje voor je, met 9 uitsparingen. Daarin moet je zo snel mogelijk 9 pinnetjes plaatsen, en die er vervolgens zo snel mogelijk uit halen. De snelheid van bewegen van onder andere de handmotoriek wordt hiermee gemeten.

4 TEMPA is een test waarbij je nauwkeurig allemaal opdrachten moet uitvoeren, zoals het openen van een slot, een pillendoosje openen en sluiten, water uit een kan in een glas schenken, etc. Hiermee wordt de functie van de bovenste extremiteiten gemeten.

5 DASH is een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar symptomen en beperking in activiteiten, zoals het openen van een slot, of het opendraaien van een pot. Heb je daar geen problemen mee, zijn de problemen gering, of ernstig, of is de activiteit onmogelijk? Dit geeft een inzicht in de klachten/beperkingen die je ervaart.

Bron: Marco Pisa et al; Mult Scler Relat Disorder 2022 Jun 1.

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35671673/

en volledige tekst: https://www.msard-journal.com/article/S2211-0348(22)00428-X/fulltext

Foto: Stuart Miles (Freerange Stock)

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.