Technologie integreren in de behandeling van MS

Het verzamelen van gegevens die met behulp van technologie zijn verkregen tijdens routine-consulten, maakt het mogelijk om uitgebreide informatie te verzamelen die kan worden gebruikt bij  de zorg voor mensen met MS en voor klinisch onderzoek.

Achtergrond

Uitgebreide en efficiënte rapportage is noodzakelijk voor klinische zorg en onderzoek naar chronische ziekten. Het doel van deze studie is te onderzoeken of het implementeren van een technologisch hulpmiddel in de behandeling van MS hieraan kan bijdragen.

Het onderzoek

Er is informatie verzameld van reguliere doktersbezoeken tussen september 2015 en mei 2018. De MS Performance Test, die bestaat uit vragenlijsten die volledig door mensen met MS zelf zijn ingevuld (PROMs, patient-reported outcome measures) en neuroperformance tests (NPTs) die zelf zijn uitgevoerd met behulp van een tablet, zijn geïntegreerd in de standaardbehandeling. Er zijn verschillende statistische methoden gebruikt om het implementatieproces en de relatie tussen patiëntkarakteristieken en het afronden van de testen te onderzoeken.

Resultaten

Er zijn 8.022 vervolgconsulten van 4.199 mensen met MS geanalyseerd. De gemiddeld leeftijd was 49,9 jaar. 32,1 % had een progressieve vorm van MS en gemiddelde duur van de ziekte was 13,6 jaar.

Aan het eind van het integratieproces was de Timed 25-Foot Walk test gemeten bij 89% van de patiënten en de 9-Hole Peg Test bij 94,8%, vergeleken met 74,2% en 64,3% voor de implementatie.

De grootste toename in het vastleggen van gegevens werd gevonden bij verwerkingssnelheid en low-contrast acuity testen (een test voor het gezichtsvermogen). Hier steeg de score van 0% naar 78,4% en 36,7%.

Er werden vier PROMs afgenomen bij 41 tot 98% van de mensen met MS in plaats van slechts één vragenlijst over depressies (die voorafgaande aan de implementatie vastgelegd werd bij 70,6%).

Het percentage afgeronde testen en de tijd benodigd om de NPT af te maken verbeterde na elk consult. Het sneller en volledig afronden van de testen staat in verband met de leeftijd en de mate van klachten van de onderzochte deelnemers, deze cijfers stijgen naarmate men jonger is en minder klachten heeft.

Conclusie

Het integreren van een technologisch hulpmiddel maakt het makkelijker om gegevens tijdens consulten te verzamelen, die belangrijk zijn voor verder onderzoek naar MS.

Bron: Gabrielle Macaron, et al;
Mellen Center for Multiple Sclerosis, Neurological Institute, Department of Quantitative Health Sciences, Schey Center for Cognitive Neuroimaging, Lou Ruvo Center for Brain Health, Neurological Institute, Cleveland Clinic Foundation and Epic Systems Corporation, Verona.
Neurol Clin Pract, 2020 Jun;

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32642324/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.