Tecfidera beschermt de zenuwen

Tecfidera (Dimethylfumaraat) heeft waarschijnlijk een beschermend effect op de zenuwen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Tecfidera wordt gebruikt bij de behandeling van RRMS. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Mogelijk beschermt het ook de zenuwen.

Amerikaans onderzoekers wilden het effect van dit middel bepalen op de witte stof en de thalamus in de hersenen. Zij selecteerden voor hun onderzoek 75 mensen met RRMS die behandeld werden met Dimethylfumaraat en 40 gezonde proefpersonen.

Ze vergeleken de twee groepen met behulp van tractografie. Dit brengt zenuwverbindingen in de hersenen in beeld door middel van Diffusion Tensor Imaging  (DTI), een MRI-techniek waarbij diffusiepatronen in een driedimensionaal beeld worden weergegeven.

Met DTI-metingen brachten onderzoekers op verschillende momenten in de tijd het volgende in kaart: de gemiddelde diffusiviteit (MD), de axiale*¹ diffusiviteit (AD), de radiale*² diffusiviteit (RD) en de fractionele anisotropie*ᶾ (FA) in de thalamus en in de witte stof.

De resultaten van het onderzoek waren als volgt:

  • Aan het begin van het onderzoek bleken mensen met MS een significant hogere diffusiviteit (MD, AD en RD) te hebben dan gezonde proefpersonen. Ook hadden ze een significant lagere fractionele anisotropie in de thalamus en in de witte stof dan gezonde proefpersonen;
  • In beide groepen bleven de uitkomsten van de  DTI-metingen gedurende 24 maanden min of meer gelijk;
  • Gezonde proefpersonen bleken gedurende de looptijd van het onderzoek (2 jaar) significant sneller een verhoogde diffusiviteit  in de thalamus en witte stof te hebben dan mensen met RRMS.

Het ontbreken van veranderingen in de DTI-metingen bij mensen met MS gedurende 24 maanden duidt mogelijk op een beschermende rol op de zenuwen van Tecfidera, aldus de onderzoekers. Zij denken dat deze resultaten aanvullend bewijs zijn voor het gunstige effect van Dimethylfumaraat op MS.

Axiaal: In de richting van de lengte-as
Radiaal: Straalvormig
*ᶾ Anisotropie: Materiaal wordt anisotroop genoemd wanneer zijn eigenschappen niet in iedere richting dezelfde zijn.

Bron: Zivadinov R, Hagemeier J, Bergsland N, Tavazzi E, Weinstock-Guttman B.
Buffalo Neuroimaging Analysis Center, Department of Neurology, Translational Imaging Center at Clinical and Translational Science Institute, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, Jacobs Comprehensive MS Treatment and Research Center, Department of Neurology, Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences, University at Buffalo, State University of New York.Eur J Neurol. 2018 Jan 5

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29316038

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.