Stopzetten ziektemodificerende therapie bij RRMS

Het risico bij stopzetten van een eerstelijns ziektemodificerende therapie (DMT) is lager op hogere leeftijd. De onderzoekers wilden te weten komen of en wanneer een eerstelijnsbehandeling met ziektemodificerende geneesmiddelen, zoals interferon, glatirameeracetaat, teriflunomide en dimethylfumaraat, veilig kan worden stopgezet bij mensen met RRMS.

hoog doeltreffende DMTHet onderzoek

In het MS Centrum Amsterdam en het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem bestudeerden de onderzoekers wat de kenmerken zijn van mensen die zijn gestopt met een eerstelijns DMT. Ze keken ook naar het optreden van klinische en radiologische ontstekingsactiviteit na stopzetting van de behandeling.

Ze gebruikten hiervoor klinische gegevens en MRI-gegevens van mensen met RRMS die net waren gestopt met een eerstelijns DMT en niet van plan waren opnieuw met de behandeling te starten of over te schakelen op een andere behandeling.

De resultaten

Er waren 130 mensen bij het onderzoek betrokken. Na stopzetting trad bij 78 mensen (60%) ziekteactiviteit op. Bij 63 mensen (48,5%) was sprake van MRI-activiteit na stopzetting van de DMT en bij 40 (30,8%) van een of meerdere relapsen. 29 mensen (22,3%) begonnen opnieuw met een DMT.

De onderzoekers maakten een vergelijking tussen mensen die 45 tot 55 jaar oud waren en mensen jonger dan 45 jaar op het moment dat ze stopten met de DMT. Hieruit bleek dat mensen boven de 45 jaar minder vaak MRI-activiteit hadden na het stopzetting van de DMT en mensen boven de 55 jaar ook minder relapsen.

De conclusie

Mensen met RRMS die op een hogere leeftijd stopten met een eerstelijns DMT, bleken een lager risico op radiologische ziekteactiviteit en relapsen te lopen en vertoonden een minder ernstig ziekteverloop.

Bron: EME Coerver, A Bourass, MHJ Wessels, ZLE van Kempen, MMS Jasperse, BAR Tonino, F Barkhof, J Mostert, BMJ Uitdehaag, J Killestein, EMM Strijbis; Amsterdam, Arnhem, The Netherlands. Multiple Sclerosis and Related Disorders 2023 April 3 [Online ahead of print] Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37068370/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.