Stemmingsstoornissen bij ouders met MS

Stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst, komen veel vaker voor bij mensen met MS dan bij de algemene bevolking. Een Italiaanse studie onderzocht factoren die bijdragen aan stemmingsstoornissen bij ouders met MS. Ouderschap kan veeleisend en stressvol zijn, vooral voor mensen met een chronische ziekte als MS.

kinderenHet ouderschap kan worden verstoord door schubs, verergering van de ziekte en andere MS-symptomen, zoals mobiliteitsproblemen, pijn, vermoeidheid en cognitieve beperkingen. Mate van beperking, coping strategieën en ervaren sociale ondersteuning, kunnen volgens deze studie worden gebruikt om stemmingsstoornissen voor ouders met MS te voorspellen.

Het onderzoek

Deze studie werd uitgevoerd door de Italiaanse MS-vereniging. Mensen met MS die ouders waren van minstens 1 kind onder de 18 jaar deden mee in dit onderzoek. De deelnemers vulden een online vragenlijst in die naging welke copingstrategieën ze gebruiken, welke sociale ondersteuning ze ontvingen, wat hun psychologische toestand was, alsook hun gezins-, ziekte- en sociodemografische kenmerken.

Stemmingsstoornissen werden bevraagd door middel van een gevalideerde vragenlijst die zowel angst als depressie nagaat (Hospital Anxiety and Depression Scale). Elk verband tussen copingstrategie, sociale ondersteuning, gezins-, ziekte- en sociodemografische kenmerken en de stemmingsstoornissen werd statistisch getest.

De resultaten

In totaal waren er gegevens van 285 ouders met MS met minstens 1 kind onder de 18 in deze studie. De resultaten toonden aan dat ouders met MS en een hoge stemmingsstoornis vaker vrouwen zijn, disfunctionele copingstrategieën gebruiken en minder sociale ondersteuning ervaren. Daarnaast vonden de onderzoekers dat angst vaker voorkomt bij ouders met een hogere graad van beperking, die meer disfunctionele copingstrategieën gebruiken en minder sociale ondersteuning ervaren. Depressie werd in verband gebracht met een hogere graad van beperking, lagere emotionele focus, meer disfunctionele copingstrategieën en minder sociale ondersteuning.

Conclusie

Deze resultaten tonen het belang aan van het op tijd identificeren van risicofactoren voor stemmingsstoornissen bij ouders met MS. Op deze manier kunnen vroegtijdig acties worden opgestart om de stemmingsverstoringen veroorzaakt door MS aan te pakken.

Bron: Jessica Podda et al; Int J MS Care. 2022 Sep-Oct;24(5)

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36090243/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.