De voorloper van oligodendrocyten die zijn gemaakt uit stamcellen overleven in de hersenen van apen met een MS-achtige ziekte. Tevens bewegen de cellen naar de laesies in de witte stof waar ze nieuwe myeline aanmaken.

Stamcellen kunnen op meerdere manieren verkregen worden. Een moderne techniek is dat cellen uit de huid worden gehaald en via een speciale methode worden deze veranderd in stamcellen. Het voordeel van deze techniek is dat je voor ieder persoon met MS of een andere ziekte lichaamseigen cellen kunt gebruiken. Deze stamcellen kunnen daarna doorgroeien tot zenuwcellen of de voorloper cel van de myeline-vormende oligodendrocyt.

Onderzoekers uit Groningen en Rijswijk hebben een stukje mensenhuid gebruikt om stamcellen te maken. Deze stamcellen hebben ze vervolgens laten groeien tot de voorloper cel van de oligodendrocyt. Als eerste zijn deze cellen uitgebreid onderzocht in een kweeksysteem. Hieruit bleek dat de cellen de juiste eigenschappen hebben gekregen om door te kunnen groeien tot een oligodendrocyt. In een kweeksysteem met zenuwcellen konden de voorloper-oligodendrocyten zich verder ontwikkelen tot een oligodendrocyt en waren ze in staat om myeline te vormen.

Deze voorloper-oligodendrocyt is vervolgens ingespoten in een muis waarin demyelinisatie in de hersenen ontstond door middel van een bepaalde stof in het voedsel (cuprizone muis model). Hieruit bleek dat de cellen ook in een diermodel in staat waren tot het vormen van myeline. Ook zijn de cellen ingespoten in muizen met EAE, een MS-achtige ziekte. In deze dieren werden de klinische symptomen minder, waren er minder cellen van het afweersysteem te vinden in het brein en was er minder demyelinisatie te zien in de behandelde dieren.

Na deze uitgebreide vooronderzoeken zijn de voorloper-oligodendrocyten ingespoten in de hersenen van apen met EAE. De onderzoekers konden aantonen dat de cellen zich bewogen richting de laesies in de witte stof. Daar vormden de ingespoten cellen nieuwe myeline om zenuwcellen waar de myeline was aangetast door de ziekte.

Deze studie toont voor het eerst aan dat oligodendrocyt-voorlopercellen gevormd uit stamcellen uit de huid kunnen bewegen naar een laesie in apen hersenen waar ze in staat zijn om nieuwe myeline te vormen. Volgens de onderzoekers is dit een veelbelovende stap op weg naar een nieuwe therapie voor MS, maar eerst is er nog verder onderzoek en optimalisatie nodig.

Bron: Thiruvalluvan A, Czepiel M, Kap YS, Mantingh-Otter I, Vainchtein I, Kuipers J, Bijlard M, Baron W, Giepmans B, Brück W, ’t Hart BA, Boddeke E, Copray S. Stem Cells Transl Med. 2016 Jul 11. pii: sctm.2016-0024. [Epub ahead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27400790

Zie ook MSzien, jg 2016, nr 2: ‘Groningen mikt op reparatie myeline’.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *