Slaapproblemen bij RRMS

Oekraïense onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen slaapproblemen, cognitieve achteruitgang, angst en depressie bij mensen met relapsing remitting MS. Slapeloosheid (insomnia) werd hierbij geassocieerd met hogere leeftijd, hogere EDSS score, angst en depressie.

Opzet onderzoek

Slaapproblemen bij RRMSAan het onderzoek deden 80 vrouwen en 25 mannen met RRMS mee  tussen de 22 en 67 jaar. De gemiddelde leeftijd was 41,8; de EDSS 3,5 gemiddeld en de ziekteduur bedroeg gemiddeld 10,3 jaar.

Alle deelnemers vulden vragenlijsten in over:

  • slapen (Pittsburgh Sleep Quality Index/PSQL),
  • cognitief functioneren (Montreal Cognitive Assessment/MoCA),
  • angst (Hamilton Anxiety Rating scale/HAM-A),
  • depressie (Beck Depression Inventory/BDI)

De deelnemers werden met hulp van de PSQL score verdeeld in 2 groepen: mensen mét slaapproblemen (42) en mensen zonder slaapproblemen (63).

De mensen mét slaapproblemen waren ouder (gemiddeld 45,36 tegenover 39,41 jaar), en hadden meer beperkingen (EDSS 3,98 tegenover 3,14). Ook scoorden zij hoger op de vragenlijsten voor angst en depressie. Er werd geen duidelijk verschil gevonden in geslacht, ziekteduur, en cognitief functioneren.

Conclusie

De conclusie die de onderzoekers trekken, is: slaapproblemen bij mensen met MS hangen samen met een hogere leeftijd, een hogere EDSS score en de aanwezigheid van angst en depressie.

Bron: Teniana A Odinstsova; Oksana O Kopchak. Waid Lek 2021

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33813482/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.