Soluble CD27 (sCD27) in hersenvocht van mensen met een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) helpt mee bij het voorspellen van een latere MS diagnose en een hoger aantal MS aanvallen per jaar.

sCD27 is een molecuul dat direct te maken heeft met de immunologie van MS en een klinische marker die mogelijk kan helpen bij behandel beslissingen voor mensen met CIS.

Er zijn steeds meer therapieën beschikbaar na het doormaken van een eerste aanval van mogelijk MS (CIS). Deze medicatie kan de diagnose MS en latere invaliditeit uitstellen. Maar we willen voorkomen dat we mensen met een mild beloop (te vroeg) behandelen. Daarom is het belangrijk om markers te vinden die het lange termijn beloop na CIS voorspellen.

De onderzoekers bekijken in deze studie of het molecuul sCD27 in het hersenvocht van mensen met CIS voorspelt voor de diagnose MS en een hogere schub frequentie.

In deze prospectieve studie analyseren de onderzoekers het hersenvocht van 77 mensen met CIS binnen 6 maanden na de start van de neurologische klachten.

De onderzoekers meten sCD27 in het hersenvocht en analyseren de tijd tot MS diagnose. Ook kijken zij naar het aantal MS aanvallen per jaar.

50 van de 77 mensen met CIS is vrouw. De gemiddelde leeftijd is 32,7 jaar. De gemiddelde leeftijd in de controle groep (mensen die geen CIS of MS hebben) is 33,4 jaar, in deze groep is 66,7% vrouw. De mensen met CIS hebben meer sCD27 in het hersenvocht dan controles (31.3 U/mL vs 4.67 U/mL).

De onderzoekers volgen de mensen met CIS gemiddeld 54,8 maanden, in die tijd krijgen 39 van de 77 de diagnose MS. Mensen met CIS die een hoge concentratie sCD27 in het hersenvocht hebben krijgen 2,4 keer sneller MS.

In deze analyse houden de onderzoekers rekening met andere voorspellende factoren voor MS zoals de MRI scan en oligoclonale banden in de liquor.

Daarnaast vinden de onderzoekers dat mensen met een hoog sCD27 5,5 keer meer MS aanvallen hebben dan mensen met CIS en een laag sCD27.

Bron: vd Vuurst de Vries*, Mescheriakova, Runia et al
Department of Neurology, MS centre ErasMS, Rotterdam, The Netherlands
JAMA Neurol. 2017 Jan 3. Doi: 10.1001/jamaneurol.2016.4997

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28055081

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.