Lokaal volumeverlies van grijze stof in de kleine hersenen gaat gepaard met hogere EDSS-scores en toename van witte stof laesievolume. Mensen met SPMS vertonen beduidend meer verlies van grijze stof volume in het gebied van de kleine hersenen en de hippocampus dan mensen met RRMS.

Invaliditeit bij mensen met MS wordt in verband gebracht met afwijkingen in de witte (WM) en grijze stof (GM). Deze beide processen dragen ieder op een andere manier bij aan het verloop van de ziekte. Het totaal en lokaal verlies van grijze stof volume kan met voxel-based morphometry* (VBM) worden afgebeeld.

Een team van Duitse neurowetenschappers analyseerde in een retrospectief onderzoek met behulp van metingen van witte stof-laesies en VBM een groep van 213 mensen met MS: 163 met RRMS en 50 met SPMS. Het doel van de studie was om te bepalen in hoeverre er verband bestaat tussen toename van invaliditeit en afname van totaal en lokaal grijze stofvolume.

Zoals verwacht gingen totaal GM-volume en WM-laesiebelasting gepaard met invaliditeit van de patiënt, gemeten volgens de EDSS-score. Hoe meer invaliditeit bij de patiënten werd waargenomen, des te groter was het statistisch verband met het totale GM-volume. Lokaal volumeverlies van grijze stof in de kleine hersenen ging gepaard met hogere EDSS-scores en witte stof laesievolume. Bovendien vertoonden mensen met SPMS beduidend meer verlies van grijze stof volume in het gebied van de kleine hersenen en de hippocampus dan mensen met RRMS.

De uitkomsten van deze studie bevestigen histopathologisch onderzoek, waarbij de belangrijke rol die de kleine hersenen en de hippocampus in de invaliditeit van mensen met MS spelen, wordt onderstreept.

* Met Voxel-Based-Morphometry kunnen meerdere hersengebieden tegelijkertijd geanalyseerd worden.

Bron: Grothe M, Lotze M, Langner S, Dressel A.; Department of Neurology, University Medicine of Greifswald, Functional Imaging, Institute for Diagnostic Radiology and Neuroradiology, Department of Neurology, University Medicine of Greifswald, Greifswald, Germany.
J Neurol. 2016 Apr 19. PMID:27094570 [PubMed – as supplied by publisher]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27094570

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.