Roken bij bepaalde genen verhoogt MS-risico

Een groep internationale onderzoekers heeft aangetoond dat een eerder ontdekt verhoogd risico op MS bij Zweedse rokers die bepaalde HLA-genen hebben, ook voor andere nationaliteiten geldt. Roken kan het risico op MS dus aanzienlijk verhogen mits een bepaalde genen-combinatie aanwezig is.

Interacties tussen omgevingsfactoren en genetische factoren zouden kunnen bijdragen aan het ontstaan van MS. Dat wil zeggen dat het van de omgevingsfactoren afhangt of bepaalde genetische aanleg voor bijvoorbeeld een ziekte tot uiting komt. Al eerder is in een populatie Zweedse mensen ontdekt, dat mensen met bepaalde HLA-genen en die daarbij ook roken, een verhoogd risico hebben op het daadwerkelijk ontstaan van MS.

Een internationale groep onderzoekers bestudeerde nu of deze interactie tussen roken en bepaalde HLA-genen ook in andere populaties bestaat. Hiervoor gebruikten zij gegevens van zes verschillende studies uit vijf verschillende landen (Zweden, Denemarken, Noorwegen, Servië en de Verenigde Staten). De gehele database omvatte 7190 cases en 8876 controles.

De onderzoekers zagen duidelijke interacties tussen 2 typen HLA-genen (HLA-DRB*15 en HLA-A*02) en roken. Het verschil tussen de groepen in het risico op MS was aanzienlijk: Rokers die het HLA-DRB1*15 gen droegen en tegelijkertijd het HLA-A*02 gen misten, hadden een 13 keer hoger risico op MS dan niet-rokers met dezelfde genetische risicofactoren. Het risico op MS dat geassocieerd is met HLA-genen wordt dus sterk beïnvloed door roken, en vice versa (roken zou veranderingen in HLA-genen kunnen veroorzaken. Omdat HLA-genen een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem, wijzen deze resultaten erop dat roken het risico op MS kan verhogen door veranderingen in het immuunsysteem te veroorzaken.

Bron: Hedström AK, Katsoulis M, Hössier O, Bomfim IL, Oturai A, Sondergaard HB, Sellebjerg F, Ullum H, Thørner LW, Gustavsen MW, Harbo HF, Obradovic D, Gianfrancesco MA, Barcellos LF, Schaefer CA, Hillert J, Kockum I, Olsson T, Alfredsson L; international study group European Journal of Epidemiology 2017 Jun 8

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28597127

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *